islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5292
EURO
34,9276
ALTIN
2.434,24
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

DEİZM EN ESKİ VE İLKEL GAVURLUK TÜRÜDÜR

DEİZM EN ESKİ VE İLKEL GAVURLUK TÜRÜDÜR
27 Aralık 2022 10:21
A+
A-

Son dönemlerde sık sık duymaya başladığımız Deizm şimdilerde ortaya çıkmış bir inanç şekli değildir.

O, ilk insan ve Peygamber olan Hz. Adem’den bu yana bilinen en eski ve ilkel gavurluk biçimidir.  Aklı kullanamamanın tezahürüdür.

Deizmde emirleri ve yasaklarıyla hayata müdahil olmayan bir tanrı inancı vardır. Bir diğer anlatımla tanrı insanlar arasında elçiler seçerek onlar için uygulamakla yükümlü kılınacakları yasalar koymamış, insanları sorgulayıcı ölüm ötesi bir hayat yaratmamıştır.

Daha da açık bir ifadeyle Deizm, Peygamberlik kurumuna ve ebedi Hayata; Cennet ve Cehenneme inanmaz. Fiilen ateizmdir.

İnsanlık tarihi boyunca ana kafirlik türü Peygamberlere, Peygamberler aracılığıyla bildirilen İlahi yasalara ve  âhiret hayatına inanmamak şeklinde görülmüştür ki bunun bir adı da Deizm’dir.

Kur’ân bu gavurluk türününün anlatımlarıyla doludur.

ALLAH’I GEREĞİ GİBİ TANIMAMAK VE YASALAR KOYDUĞUNA İNANMAMAK

“ Onlar sözleri ve davranışlarıyla, “Allah hiçbir insana vahiy olarak bir şey göndermemiştir!” diyerek, Allah’ı yücelik ve şanına yaraşır biçimde tanıyamadıklarını, O’nu adalet, kudret, ilim, hikmet gibi vasıflarıyla gereği gibi kavrayamadıklarını ortaya koydular.

Onlara de ki: “Peki, madem Allah hiçbir şey indirmedi de, Musa’nın insanlara yol gösterici bir ışık olarak getirdiği ve sonradan Tevrat adını alan ilâhî kitabı kim indirdi? Gerçi siz onu da pek ciddiye almıyorsunuz, Kutsal kitabın özü ve manasıyla ilgileneceğiniz yerde, onu gösterişli, yaldızlı kitaplar hâline getirerek suya sabuna dokunmayan bölümlerini açıklıyor, fakat birçoğunu da işinize gelmediği için gizliyorsunuz. Hâlbuki sizin ve atalarınızın bilmediği birçok şey, size bu kitap sayesinde öğretilmişti. Söyleyin, bunca bilgileri size öğreten kimdir? Ve itiraf etmekten çekindikleri cevabı kendin ver: “Elbette ki, Tevrat’ı, İncil’i ve Kur’an’ı göndererek insanlığı eğiten Allah’tır!” de. Sonra bırak onları, içine saplandıkları inkâr ve cehalet bataklığında çırpınıp dursunlar!” (Enam 6/91)

YENDEN DİRİLEŞE/AHİRET HAYATINA İMAN ETMEMEK

Biz dediler, kemik ve toz haline geldikten sonra mı yeniden halk edilecek, dirileceğiz?

De ki: Taş, yahut demir olun.

Yahut da aklınızca bundan da daha büyük bir başka mahlûk olun; mutlaka dirileceksiniz. Diyecekler ki kim tekrar hayâta getirecek bizi? De ki: İlk defa sizi yaratan. Alay ederek başlarını sallayacaklar da ne zaman olacak bu iş diyecekler; de ki: Umarım ki pek yakında.

O gün sizi çağıracak, hamd ederek icâbet edeceksiniz ona ve sanacaksınız ki pek az bir müddet kalmışsınız dünyâda.” (İsra 49-52)

HULÂSA

Hulâsa Allah’ı gereğince tanımak ve ona iman etmiş olmak için onun evrende değişik görevler yüklediği meleklerine, insanlar arasından seçip görevlendirdiği elçilerine, onlar aracılığıyla gönderdiği mesajlarını içeren kitaplarına, ölümle başlayacak ve ebedi olacak ahiret hayatına ve zerreciklerden galaksilere  her varlığın bir plan ve programa göre yaratıldığı ve yaşatıldığına inanmak gerekir.

Hayatı anlamlandıracak, amaçlandıracak ve istikrarlı bir dünya hayatından sonra ebedi cennetleri kazandıracak iman böyle sağlanabilir.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.