Gündem

Depremin İlk Haftasında Manevi Destek!

İçerisinde manevi danışman ve rehberlerinde bulunduğu binlerce diyanet personeli deprem sahasına gitti.

Diyanet İşleri Başkanlığının görevlendirdiği 2500 Diyanet personelimanevi destek” için deprem bölgesine gidiyor haberiyle çalkalandı ortalık.

İnsanların evleri başlarına yıkılmış, enkaz altında canları kalmışken; soğuktan donmadan bir geceyi daha nasıl geçirebilirim derken neyi kime danışacak bu insanlar diyebilirsiniz. Dışarıdan ilk bakıldığında haklı bir serzeniş gibi de görünebilir.

İlk olarak şuna değinelim ki bu personellerin bir kısmı cenaze yıkama, kefenleme ve defnetme ile görevli çalışmaktadırlar. Peki bu insanlar başka ne yaparlar orada?

İnsanın, yaşamı süresince hayatının idamesi için asgari düzeyde karşılanması gereken birtakım temel ihtiyaçları vardır. Bunları Abraham Maslowİhtiyaçlar Hiyerarşisi” piramidi ile açıklamıştır. Bu piramidin en altında fizyolojik ihtiyaçlar bulunur. Bunlar yemek, su, barınma, nefes, sağlıklı metabolizma vb. ihtiyaçlardır.  Bunların karşılanması ile ardından güvenlik ihtiyacı gelir. Kişi; kendinin, sevdiklerinin, işinin ve malının güvende olduğunu bilmek ister. Muhtaç olmamayı, tabiri caizse kendi yağında kavrulabilmeyi ister. Bunlar, asli ihtiyaçlardır.  Nitekim Peygamber’imiz de bu konuda şöyle buyurmuştur: “Kim korkulardan emin, bedeni afiyette, yanında da günlük azığı olduğu hâlde sabahlarsa, sanki dünya onun olmuştur.” [1]

İşte bu temel ihtiyaçlar, depremzedeler için büyük ölçüde sarsılmıştır. Manevi danışmanlar, psikologlar ve psikolojik danışmanlar ilk aşamada orada bulunmaları ile insanlara bu ihtiyaçların temininde yardımcı olmaya çalışırlar.

İnsanlar, bu tür afetlerde yemek yemez çünkü sevdiğini kaybetmiştir; insanlar uyumaz çünkü ailesi enkaz altındadır. Yaşadığı kaybın dahi farkında değildir. Hatta bir kayıp yaşayacağını ummadan saatlerce, günlerce bir haberin sıcaklığını bekler durur.

Hal böyle iken manevi danışman; insanların içi ısınsın diye çay uzatan bir el, ısınacak yakacağı ulaştırmaya çalışan sıradan bir vatandaş, kalacak yer temininde yardımcı olmak için irtibatlar kurmaya çalışan bir ses ve enkaz başında bekleyen insanların omuzuna koyulan bir battaniyenin taşıyıcısıdır.

Her atacağı adım; yalnız değilsin beraberiz burada; beraber yaşıyoruz bu acıyı, demektir. Bu günlerin geride kalacağına ve yaşamın süreceğine dair bir umut kırıntısını sofralarına taşımak, demektir.

Sonra, zaman ilerleyip insanın yaşadığı durumu anlamlandırmaya çalıştığı, kader algısını sorguladığı ve kötülük problemiyle zihninde cebelleştiği vakit ise manevi danışmanlığın bir başka boyutu devreye girecektir. Bu kısmını bir başka yazıda uzunca konuşacağız inşallah…

Anahtar Kelimeler

Deprem- Manevi Destek- Manevi Danışmanlık ve Rehberlik- Diyanet

[1] (Buhari, 1955: 112; Tirmizi, Zühd, 34)

Recent Posts

  • Gündem

BÖYLESİ BİR FUTBOLUN ÜLKEMİZE NE FAYDASI VAR?

Üç çeyrek asırlık gazete Hürriyet’te pek az olan istisnalar dışında dişe dokunur ve topluma yararlı…

14 saat ago
  • Gündem

İMANI OLMAYANIN UTANMASI OLMAZ

Önce haberi, sonra da mutlaka yorumumuzu okuyalım: Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi play-off çeyrek final…

15 saat ago
  • Gündem

VAHDETTİN VATAN SEVER BİR KAHRAMANDI (II)

Osmanlı devletinin son Padişahı Vahdettin dönemini, siyasi ve ideolojik zeminde değil de, tarihi gerçekler noktasında…

17 saat ago
  • EĞİTİM

BASIN AÇIKLAMASI

BASIN AÇIKLAMASI 17 MAYIS 2024 Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi Okul Aile…

18 saat ago
  • Gündem

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Kimdir?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Kimdir? Hukukçu ve Din Adamı Olarak İbrahim Reisi'nin Hayatı Hukukçu ve…

19 saat ago
  • VİDEOLAR

BİR AYET BİR HADİS “Biz geceyi ve gündüzü”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

19 saat ago