islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4384
EURO
34,7887
ALTIN
2.434,66
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

Depremin İlk Haftasında Manevi Destek!

Depremin İlk Haftasında Manevi Destek!
20 Şubat 2023 17:00
A+
A-

İçerisinde manevi danışman ve rehberlerinde bulunduğu binlerce diyanet personeli deprem sahasına gitti.

Diyanet İşleri Başkanlığının görevlendirdiği 2500 Diyanet personelimanevi destek” için deprem bölgesine gidiyor haberiyle çalkalandı ortalık.

İnsanların evleri başlarına yıkılmış, enkaz altında canları kalmışken; soğuktan donmadan bir geceyi daha nasıl geçirebilirim derken neyi kime danışacak bu insanlar diyebilirsiniz. Dışarıdan ilk bakıldığında haklı bir serzeniş gibi de görünebilir.

İlk olarak şuna değinelim ki bu personellerin bir kısmı cenaze yıkama, kefenleme ve defnetme ile görevli çalışmaktadırlar. Peki bu insanlar başka ne yaparlar orada?

İnsanın, yaşamı süresince hayatının idamesi için asgari düzeyde karşılanması gereken birtakım temel ihtiyaçları vardır. Bunları Abraham Maslowİhtiyaçlar Hiyerarşisi” piramidi ile açıklamıştır. Bu piramidin en altında fizyolojik ihtiyaçlar bulunur. Bunlar yemek, su, barınma, nefes, sağlıklı metabolizma vb. ihtiyaçlardır.  Bunların karşılanması ile ardından güvenlik ihtiyacı gelir. Kişi; kendinin, sevdiklerinin, işinin ve malının güvende olduğunu bilmek ister. Muhtaç olmamayı, tabiri caizse kendi yağında kavrulabilmeyi ister. Bunlar, asli ihtiyaçlardır.  Nitekim Peygamber’imiz de bu konuda şöyle buyurmuştur: “Kim korkulardan emin, bedeni afiyette, yanında da günlük azığı olduğu hâlde sabahlarsa, sanki dünya onun olmuştur.” [1]

İşte bu temel ihtiyaçlar, depremzedeler için büyük ölçüde sarsılmıştır. Manevi danışmanlar, psikologlar ve psikolojik danışmanlar ilk aşamada orada bulunmaları ile insanlara bu ihtiyaçların temininde yardımcı olmaya çalışırlar.

İnsanlar, bu tür afetlerde yemek yemez çünkü sevdiğini kaybetmiştir; insanlar uyumaz çünkü ailesi enkaz altındadır. Yaşadığı kaybın dahi farkında değildir. Hatta bir kayıp yaşayacağını ummadan saatlerce, günlerce bir haberin sıcaklığını bekler durur.

Hal böyle iken manevi danışman; insanların içi ısınsın diye çay uzatan bir el, ısınacak yakacağı ulaştırmaya çalışan sıradan bir vatandaş, kalacak yer temininde yardımcı olmak için irtibatlar kurmaya çalışan bir ses ve enkaz başında bekleyen insanların omuzuna koyulan bir battaniyenin taşıyıcısıdır.

Her atacağı adım; yalnız değilsin beraberiz burada; beraber yaşıyoruz bu acıyı, demektir. Bu günlerin geride kalacağına ve yaşamın süreceğine dair bir umut kırıntısını sofralarına taşımak, demektir.

Sonra, zaman ilerleyip insanın yaşadığı durumu anlamlandırmaya çalıştığı, kader algısını sorguladığı ve kötülük problemiyle zihninde cebelleştiği vakit ise manevi danışmanlığın bir başka boyutu devreye girecektir. Bu kısmını bir başka yazıda uzunca konuşacağız inşallah…

Anahtar Kelimeler

Deprem- Manevi Destek- Manevi Danışmanlık ve Rehberlik- Diyanet

[1] (Buhari, 1955: 112; Tirmizi, Zühd, 34)

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.