islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5902
EURO
34,8583
ALTIN
2.494,59
BIST
9.693,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Devrik Mısır Diktatörünün Devlet Törenine Tepkiler

Devrik Mısır Diktatörünün Devlet Törenine Tepkiler

Mirat Haber Ajansı

Devrik Mısır diktatörü Hüsnü Mübarek geçen hafta ölümünün ardından Sisi rejiminin düzenlediği bir devlet töreniyle cenaze namazından sonra gömüldü. Mübarek törende İsrail’e karşı savaş veren bir halk lideri olarak övülmesi kanlı rejimine binlerce kurban vermiş Mısır toplumunda tepkiyle karşılandı.

Hüsnü Mübarek, Mısır’ın yenilgiye uğradığı 1967 ve bir kazanç elde edemediği 1973 savaşlarında İsrail’e karşı savaştı ancak İsrail barışında Enver Sedat’ın destekçisi oldu. Sedat suikastı ardından yönetimi 1981 yılında ele geçirdi ve İsrail’le diplomatik ilişki kuran ilk Arap rejiminin lideri olarak 30 yıl boyunca yönetimi elden bırakmadı, bunun için en acımasız yolları izlemekten çekinmedi. 

2011 yılında Tunus’tan başlayan Arap Baharında halk polis devleti baskısına, fakirliğe yol açan yolsuzluk ve sömürü sistemine yeter dedi, günler içinde Mısır dikta rejiminden çok sayıda kayıp vererek kurtuldu.

Tutuklanan Mübarek ve ülkeyi yöneten oğulları, göstericileri öldürtmekten suçlu bulunarak ömür boyu hapse çarptırıldılar ancak demokratik seçilen hükümete karşı darbeci Sisi ve eski Mübarek unsurları ülkeyi yeniden ele geçirince 2017de serbest bırakıldılar. Devam eden diğer davalardan da beraat ettiler.

Mısır’ın 91 yaşındaki eski diktatörüne görkemli bir devlet töreni yapılması bölgeyi izleyenler tarafından mevcut rejimin bir gövde gösterisi olarak, eninde sonunda katliamcı Sisi’nin de kurtulacağını vurgulayan halkın ezici çoğunluğuna yönelik bir psikolojik savaş eylemi olarak nitelendirilmekte.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.