Din Eğitimi İçin Erken Ama Değerler Eğitimi Gerekli

Başlıktaki bu cümleyi bazen meslektaşlardan bazen de çocuğunu okulumuza kaydettirmek için gelen velilerimizden duyuyoruz.

Peki nedir değerler eğitimi? Değerler eğitimi son birkaç yıldır Milli Eğitimin müfredatına dahil edilmiş bir eğitim programıdır. Milli Eğitim çocuklara kazandırılması gereken değerleri milli ve evrensel olmak üzere iki gruba ayırmıştır. Evrensel değerler başlığında alçakgönüllülük, sabır, dayanışma, sevgi, dostluk, saygı, dürüstlük, adalet, güven, barış, yardımlaşma, empati, merhamet, çalışkanlık, paylaşma, vefalı olma, vicdanlı olmak, Milli değerler başlığında ise; vatan, aile, misafirperverlik, cesaret ve bayramlar verilmiştir.

Kazandırılmaya çalışılan her bir değer ebeveynlerin çocuklarında olmasını isteyeceği özellikler gerçekten. Çünkü “ ben çocuğumu en iyi şekilde yetiştirmek istiyorum “ diyen her ebeveynin “en iyi şekilde “ cümlesinden anlatmak istediği evladının bu değerlerle birlikte iyi bir meslek sahibi olması, güzel bir aile kurması vs…dir. Milli Eğitim, programı işleyen öğretmenlerin hal ve hareketleriyle de örnek olmaları gerektiğini özellikle tavsiye etmiş. Çok da iyi etmiş. Çünkü bu güzel değerler sadece okunan hikayelerle çocukların içselleştireceği kazanımlar değildir. Özellikle 0-6 yaş çocuklarının yetişkinlerini rol model aldıkları, onların anlattıklarından çok yaptıklarını öğrendikleri ve bu öğrendikleri ile karakterlerini geliştirdikleri kanıtlanmış bir gerçektir. O halde bu eğitimi verecek kişilerin bu güzel vasıflara sahip olması önceliklidir.

Peki din eğitimi nedir? Yaratılış gayesinin ve hayat amacının eğitimidir. Konuşmaya, etrafını tanımaya sonrasında da sorgulamaya başlayan çocuğun manevi dünyasının tatmin edilişidir. Bu duygu öncelikle sevgi sonrasında da güven ile verilebilecektir. Din eğitiminin sevgi ve güven duygusunu verebildikten sonraki amacı ise çocuklara ahlaki değerleri öğretebilmektir. Çünkü Peygamberimizin de belirttiği gibi “Din, güzel ahlaktır “. Güzel ahlak kavramları ise; alçakgönüllülük, sabır, dayanışma, sevgi, dostluk, saygı, dürüstlük, adalet, güven, barış, yardımlaşma, empati, merhamet, çalışkanlık, paylaşma, vefalı olma, vicdanlı olmadır.

Çocuklara kazandırılmaya çalışılan amaçlara baktığımızda değerler eğitimi ve din eğitiminin hedeflerinin aynı olduğunu ancak din eğitiminin “neden bu değerlere sahip olmalıyım“ sorusunu cevapladığını görüyoruz.

O halde din eğitimi de değerler eğitimi de okul öncesi dönemde mutlaka gereklidir. Hatta değerler eğitimi yalnızca Milli Eğitimin müfredatında çocuklara verilmesi gereken bir eğitim değil ben Müslümanım diyen her kişinin yaşam müfredatında olması gerekli bir eğitimdir diyebiliriz.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

AMERİKA’DA ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ AYAKTA

ABD'de Gazze protestoları: Hangi üniversitelerde eylem var, öğrenciler ne talep ediyor? Öğrenciler, üniversitelerin İsrail'in Gazze'deki…

1 saat ago
  • Gündem

HAYATIN ANLAMINI BURÇLARDA ARAMA ÇARESİZLİĞİ

İnsan hayatının anlamı nedir? Hemen hemen her insan bu soruyu sorar. Ama başta ateistler ve…

2 saat ago
  • Makale

BU BENİM ÜLKEM Mİ..

BU BENİM ÜLKEM Mİ.. İnsanlar birlikte yaşamalarına rağmen, birbirlerine küsmüş veya birbirine yabancılaşmış gibi duyarsız…

3 saat ago
  • VİDEOLAR

BİR AYET BİR HADİS “CİHAD”

3 saat ago
  • Gündem

İNSAN DIŞKISI GİBİ HARAM KAZANÇLAR DA YENİLİP YEDİRİLEMEZ ?

Selamun Aleykum hocam. Geçtiğimiz günlerde medyada bir bilim adamı, bazı insanlara geçmişte zorla insan dışkısı…

3 saat ago
  • Gündem

Ekrem İmamoğlu: Hamas Terör Örgütüdür!

Ekrem İmamoğlu: Hamas Terör Örgütüdür... Ekrem İmamoğlu CNN International'a Verdiği Röportajda Hamas'ı "Terör Örgütü" Olarak…

4 saat ago