islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4753
EURO
34,9656
ALTIN
2.436,39
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Doğu Akdeniz Dünyanın Odak Noktası

Doğu Akdeniz Dünyanın Odak Noktası
6 Aralık 2021 14:54
A+
A-

Dünyanın yakından takip ettiği Doğu Akdeniz’deki gelişmeler nedeniyle oklar Yunanistan’a çevrildi. Türkiye’nin davasında haklı olmasına rağmen Yunanistan’ın tarafında olan ABD, bu ülkedeki askeri kadrosunu artırmayı hedefliyor. Yunanistan’ın peşkeşlerini geri çevirmeyerek adeta ülkeyi kuşatma altına almış olan ABD üslerini yükseltmenin peşinde.

Yunan medaysı, yenilenen ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması (MDCA) ile birlikte ABD’nin Yunanistan’daki mevcut beş üsse ek olarak dört yeni askeri üssün daha yapılacağını açıkladı.

Haberde, “İskiri adasındaki erken uyarı üssüne ek olarak Salamis deniz üssüne, Kastelli, Kalamata ve Andravida hava üslerine sahip olacağız” şeklide kullanıldı.

Silah Sistemleri Sevk Edilecek

“Amerika Birleşik Devletleri, Dedeağaç’taki Giannouli kampının bir kısmını, Litochoro’daki atış poligonunu ve Stefanovikio Askeri Havaalanı yanındaki Georgoulas kampını da devretti” alınan habere göre, şöyle ifade edildi:

Beş ABD üssünde yüzlerce uçak, tank, tanksavar silahı, havan topu, zırhlı araç, ağır silah, radar ve hava savunma sistemi olduğu vurgulanan habere göre, ek silah sistemlerinin de Yunanistan’a sevk edileceği kaydedildi..

Bae’den 60 Adet Jet Alınacak

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) elinde Yunan Mirage 2000-5Mk.2 ile neredeyse aynı özelliklere sahip en az 60 adet kullanılmış ancak çok iyi durumda olan Mirage 2000-9 uçağı olduğu biliniyor. Alınan bilgiye göre Fransa’dan Rafale jeti alacak ülke, bu uçakları satmaya düşünüyor.

Yunan Hava Kuvvetleri tarafından çok ucuz bir fiyata, 40 ila 60 adet Mirage 2000-9’un tüm silahlarıyla birlikte satın alınması, Yunan F-16 VIPER’in mevcut yükseltme programlarıyla birlikte, Atina’nın hava gücünü ciddi şekilde yükseltecek.

Bu avcı uçaklar olası bir Yunan-Türk çatışması durumunda doğrudan vurma görevlerinde, yüzey hedeflerine saldırmada ve elektronik gözetleme/müdahalede kullanılacak.

To Vima gazetesinin yaptığı haber “Bir üst modelle güncellenen Yunan F-16’ları ve F-35’lerin zorlukları’ başlıklı haberde, savunma sanayinden kaynakların görüşlerine yer verildi.  83 adet Yunan F-16 uçağının Viper versiyonuna yükseltilmesi yolda.” şeklide ifade edildi.

17 Kasım’da Yunan Hava Kuvvetleri (PA) tarafından yükseltilecek sekizinci uçak, Tanagra’daki Helen Savunma Sanayii (EAB) üssüne haraket etti. Mühendisler, değiştirilecek olan cihazların demontaj ve sökümüne girişti ve jetleri Viper’a dönüştürecek eklemeler için harekete geçildi.

Block-50’ler 7-8 bin saat uçma kabiliyetine sahipken, olası bir geliştirme onlara 2-3 bin saat daha uçuş sağlayacak. To Vima’ya göre, değiştirilen F-16’lar Fransa’dan satın alınan 24 Rafale savaş uçağının dahil edilmesiyle birlikte Ege ve Doğu Akdeniz hava sahasında denge olabilir.

Saatlik Uçuş 15 Bin Dolar

Türkiye’nin programdan çekildiği bir dönemde Yunanistan’ın beşinci nesil F-35 uçağını tedarik edip etmeyeceği konusunda yoğun tartışmalar yapılıyor. Savunma sanayi kaynakları, “Türkiye F-35 programından çıktı. Bu nedenle inşa edilen 6-7 uçak ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılacak” ifadesini kullandı.

Aynı kaynaklara göre Yunanistan’ı meşgul eden ve hala endişelendiren F-35’ler konusunda bazı ‘caydırıcı’ istatistikler var. Huffington Post Yunanistan ise, F-35’lerin Atina yönetimine maliyetini mercek altına alan bir haber yayımladı. 80 milyon doları aşan fiyatı bulunan F-35’lerin her bir saatlik uçuştaki faturası ise 15 bin dolar..

Bir F-35’in satın alma maliyeti 80 milyon dolar ücretinde olsa da, yetkililer fiyatının daha da azalacağı düşünülüyor. Yunanistan’ın iki beşinci nesil avcı uçağı filosu, yani 24 uçak satın alması durumunda, bu devasa bir silahlanma programı anlamı olacak

Habere göre, Yunanistan’a üç modeli bulunan savaş uçağının ABD Hava Kuvvetleri’nin kullandığı F-35A versiyonu sevk edilebilir. Lockheed Martin tarafından şimdiye kadar 720’den fazla üretilen F-35’ler 453 bin saati aşkın uçuş gerçekleştirdi.

Konuya yakın kaynaklar silahlanma kararlarının siyasi olduğunu söylese de, buradaki sıkıntı ekonomik veriler. Ancak yakın geçmişte Yunanistan F35 için malzeme mevcudiyeti ve tahmini fiyatlar için bir talep gönderdi..

Abd’de Oylama Yapılabilir

Doğu Akdeniz’deki restleşmede açık şekilde Yunanistan’ın yanında saf tutan ABD, NATO müttefiki Türkiye ile krize yol açacak resmi bir hamle yapmaya başlıyor. Yunanistan 2020 bitmeden ABD’den resmi olarak F-35 jetleri istedi, Haziran 2021’e gelindiğinde ise ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez tarafından bir tasarı yapıldı.

Türkiye karşıtlığıyla bilinen Bob Menendez’in Haziran ayında gündeme getirdiği ABD-Yunanistan savunma işbirliği tasarısı, artık ABD Senatosu’nda inceleniyor. ‘ABD-Yunanistan Savunma ve Parlamentolar Arası Ortaklık 2021’ başlıklı yasa tasarısı, ABD savunma bütçe paketine (NDAA) bir değişiklik olarak dahil edildi. Bu gelişme tasarının hızlı oylanmasına zemin hazırlayabilir..

Şimdi savunma bütçesi paketinin Şükran Günü haftasının ardından Senato genel kurulunda oylanması bekleniyor. Bunu, Parlamento ve Senato arasında önceden belirlenmiş müzakere izleyecek ve bu süreç boyunca iki organın kendi versiyonları tek bir nihai metinde birleştirilerek, yasa haline getirilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.