Dünya çapında 1 milyar COVID aşısı verildi, ancak yalnızca 3 ülkede yarısından fazlası bitti

Dünya çapında bir milyardan fazla COVID-19 aşısı uygulanmıştır. Ancak bunların yarısından fazlası sadece üç ülkede verildi.

Mirat Haber Ajansı

Dünya çapında bir milyardan fazla COVID-19 aşısı uygulanmıştır. Ancak bunların yarısından fazlası sadece üç ülkede verildi. 207 ülke ve bölgede en az 1.002.938.540 doz, ilk kitlesel aşılama programlarının başlatılmaya başlamasından beş aydan kısa bir süre sonra, Cumartesi günü GMT saatiyle 17: 45’e kadar uygulanmıştır. Kilometre taşına, esas olarak Hindistan’daki endişe verici bir virüs dalgalanması nedeniyle Cumartesi günü dünya çapında 893.000’den fazla koronavirüs enfeksiyon vakasının kaydedildiği günlük bir kayıt olarak ulaşıldı.

Ancak aşı dozlarının yüzde elli sekizi üç ülkede uygulanmıştır: Amerika Birleşik Devletleri 225,6 milyon dozla; 216.1 milyon dozla Çin; ve 138,4 milyon ile Hindistan. Bununla birlikte, aşılanan nüfusun oranı açısından, İsrail başı çekiyor ve her 10 İsrailliden neredeyse altısı tamamen aşılanmış durumda. Bunu, nüfusun yüzde 51’inden fazlasının en az bir aşı aldığı Birleşik Arap Emirlikleri izliyor. Yüzde 49’la aşılanan nüfusla Birleşik Krallık, ardından yüzde 42 ile ABD, yüzde 41 ile Şili, yüzde 38 ile Bahreyn ve yüzde 32 ile Uruguay geliyor. Avrupa Birliği’nde nüfusun yüzde 21’ine 128 milyon doz uygulanmıştır. Malta, nüfusunun yüzde 47’sinin aşılanmasıyla 27 ulustan oluşan blokta başı çekerken, onu yüzde 37 ile Macaristan izliyor. Aşılama kampanyaları hız kazandıkça, dünya çapında uygulanan aşı sayısı bir aydan kısa bir süre içinde ikiye katlandı. Yoksul ülkelerin çoğunluğu da, esas olarak COVAX programı sayesinde aşılamaya başlamış olsa da, aşılama hala büyük ölçüde yüksek gelirli ülkelerin bir ayrıcalığıdır. Birleşmiş Milletler bu ayın başlarında, düşük gelirli ülkeler uygulanan dozların sadece yüzde 0,2’sini oluşturduğunu söyledi. Afrika’da yedi (Tanzanya, Madagaskar, Burkina Faso, Çad, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre), üçü Okyanusya’da (Vanuatu, Samoa ve Kiribati), biri Asya’da (Kuzey Kore) olmak üzere, yaklaşık 12 ülke aşılamaya henüz başlamamıştır. ve biri Karayipler’de (Haiti). 100’den fazla ülke, Dünya Ticaret Örgütü’nü (WTO), insanlara aşı yapmalarının engellendiğini söyleyerek, COVID-19 aşıları için geçici olarak patent feragat etmeye çağırdı. Bazı ülkeler ve aktivistler erişim eşitsizliğini “aşı apartheid” olarak nitelendirdi. Dünya Ticaret Örgütü’nü, fikri mülkiyet haklarını düzenleyen bir ticaret anlaşmasındaki hükümleri kaldırmaya çağırdılar, böylece daha yoksul ülkeler tıbbi ürünlere daha kolay erişebilir.

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

4 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

4 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

5 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago