islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5317
EURO
34,8626
ALTIN
2.441,40
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Dünya çapında 1 milyar COVID aşısı verildi, ancak yalnızca 3 ülkede yarısından fazlası bitti

Dünya çapında bir milyardan fazla COVID-19 aşısı uygulanmıştır. Ancak bunların yarısından fazlası sadece üç ülkede verildi.

Dünya çapında 1 milyar COVID aşısı verildi, ancak yalnızca 3 ülkede yarısından fazlası bitti

Dünya çapında bir milyardan fazla COVID-19 aşısı uygulanmıştır. Ancak bunların yarısından fazlası sadece üç ülkede verildi.

Mirat Haber Ajansı

Dünya çapında bir milyardan fazla COVID-19 aşısı uygulanmıştır. Ancak bunların yarısından fazlası sadece üç ülkede verildi. 207 ülke ve bölgede en az 1.002.938.540 doz, ilk kitlesel aşılama programlarının başlatılmaya başlamasından beş aydan kısa bir süre sonra, Cumartesi günü GMT saatiyle 17: 45’e kadar uygulanmıştır. Kilometre taşına, esas olarak Hindistan’daki endişe verici bir virüs dalgalanması nedeniyle Cumartesi günü dünya çapında 893.000’den fazla koronavirüs enfeksiyon vakasının kaydedildiği günlük bir kayıt olarak ulaşıldı.

Ancak aşı dozlarının yüzde elli sekizi üç ülkede uygulanmıştır: Amerika Birleşik Devletleri 225,6 milyon dozla; 216.1 milyon dozla Çin; ve 138,4 milyon ile Hindistan. Bununla birlikte, aşılanan nüfusun oranı açısından, İsrail başı çekiyor ve her 10 İsrailliden neredeyse altısı tamamen aşılanmış durumda. Bunu, nüfusun yüzde 51’inden fazlasının en az bir aşı aldığı Birleşik Arap Emirlikleri izliyor. Yüzde 49’la aşılanan nüfusla Birleşik Krallık, ardından yüzde 42 ile ABD, yüzde 41 ile Şili, yüzde 38 ile Bahreyn ve yüzde 32 ile Uruguay geliyor. Avrupa Birliği’nde nüfusun yüzde 21’ine 128 milyon doz uygulanmıştır. Malta, nüfusunun yüzde 47’sinin aşılanmasıyla 27 ulustan oluşan blokta başı çekerken, onu yüzde 37 ile Macaristan izliyor. Aşılama kampanyaları hız kazandıkça, dünya çapında uygulanan aşı sayısı bir aydan kısa bir süre içinde ikiye katlandı. Yoksul ülkelerin çoğunluğu da, esas olarak COVAX programı sayesinde aşılamaya başlamış olsa da, aşılama hala büyük ölçüde yüksek gelirli ülkelerin bir ayrıcalığıdır. Birleşmiş Milletler bu ayın başlarında, düşük gelirli ülkeler uygulanan dozların sadece yüzde 0,2’sini oluşturduğunu söyledi. Afrika’da yedi (Tanzanya, Madagaskar, Burkina Faso, Çad, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre), üçü Okyanusya’da (Vanuatu, Samoa ve Kiribati), biri Asya’da (Kuzey Kore) olmak üzere, yaklaşık 12 ülke aşılamaya henüz başlamamıştır. ve biri Karayipler’de (Haiti). 100’den fazla ülke, Dünya Ticaret Örgütü’nü (WTO), insanlara aşı yapmalarının engellendiğini söyleyerek, COVID-19 aşıları için geçici olarak patent feragat etmeye çağırdı. Bazı ülkeler ve aktivistler erişim eşitsizliğini “aşı apartheid” olarak nitelendirdi. Dünya Ticaret Örgütü’nü, fikri mülkiyet haklarını düzenleyen bir ticaret anlaşmasındaki hükümleri kaldırmaya çağırdılar, böylece daha yoksul ülkeler tıbbi ürünlere daha kolay erişebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.