islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5658
EURO
34,9692
ALTIN
2.418,00
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

DÜNYANIN İLK ROBOTİK AKCİĞER NAKLİ YAPILDI!

DÜNYANIN İLK ROBOTİK AKCİĞER NAKLİ YAPILDI!
22 Nisan 2023 09:00
A+
A-

İspanya’daki doktorlar dünyanın ilk tamamen robotik akciğer naklini gerçekleştirdi.

Barselona’daki Vall d’Hebron Hastanesi, İspanyol doktorların dünyanın tamamen robotik ilk akciğer naklini gerçekleştirdiğini duyurdu. Hastanenin Twitter’da yaptığı açıklamada, “Vall d’Hebron dünyanın tamamen robotik ilk akciğer naklini gerçekleştirdi” dedi.

Sağlık kurumunun açıklamasında belirtildiği gibi, operasyonda minimal invaziv tekniklerin kullanılmasını gerekliydi. Buna ek olarak, hasarlı akciğerin çıkarılması ve yeni bir organın yerleştirilmesi için yeni bir yaklaşım geliştirildi. Bu yöntem göğüs kemiğinin alt kısmında 8 santimetrelik bir kesik yapmayı gerektiriyor.

Açıklamada, bu yöntemin şimdiye kadar mevcut tek seçenek olan kaburgaları birbirinden ayırarak ve göğsü açarak büyük bir kesi yapmaya artık gerek olmadığı anlamına geldiği açıklaması yapıldı. Ameliyat, pulmoner fibrozis nedeniyle akciğer nakline ihtiyaç duyan 65 yaşındaki bir erkeğe yapıldı.

Doktorlar, göğüste büyük kesikler oluşturularak yapılan geleneksel akciğer nakli yaklaşımının çok agresif olduğunu ve hastanın uzun ve zor bir iyileşme döneminden geçmesi gerektirdiğini belirtti.

Son olarak, Vall d’Hebron Göğüs Cerrahisi ve Akciğer Nakli Bölüm Başkanı Albert Jauregui, “Ameliyattaki bu yeni teknoloji, deri, yağ ve kastan küçük bir bölgeyi keserek hızla iyileşebilen bir yara bırakmamızı sağlayacak. Bu nakil ameliyatı, geleneksel yöntemden çok daha güvenli olmasının yanı sıra neredeyse ağrısız bir ameliyat ve hızlı bir iyileşme süreciyle atlatılabilir. Bu başarı, binlerce hastanın hayatını iyileştireceğine inandığımız tarihi bir dönüm noktasıdır” dedi.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://ria.ru/20230417/operatsiya-1865868710.html

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.