Gündem

DÜNYANIN İLK ROBOTİK AKCİĞER NAKLİ YAPILDI!

İspanya’daki doktorlar dünyanın ilk tamamen robotik akciğer naklini gerçekleştirdi.

Barselona’daki Vall d’Hebron Hastanesi, İspanyol doktorların dünyanın tamamen robotik ilk akciğer naklini gerçekleştirdiğini duyurdu. Hastanenin Twitter’da yaptığı açıklamada, “Vall d’Hebron dünyanın tamamen robotik ilk akciğer naklini gerçekleştirdi” dedi.

Sağlık kurumunun açıklamasında belirtildiği gibi, operasyonda minimal invaziv tekniklerin kullanılmasını gerekliydi. Buna ek olarak, hasarlı akciğerin çıkarılması ve yeni bir organın yerleştirilmesi için yeni bir yaklaşım geliştirildi. Bu yöntem göğüs kemiğinin alt kısmında 8 santimetrelik bir kesik yapmayı gerektiriyor.

Açıklamada, bu yöntemin şimdiye kadar mevcut tek seçenek olan kaburgaları birbirinden ayırarak ve göğsü açarak büyük bir kesi yapmaya artık gerek olmadığı anlamına geldiği açıklaması yapıldı. Ameliyat, pulmoner fibrozis nedeniyle akciğer nakline ihtiyaç duyan 65 yaşındaki bir erkeğe yapıldı.

Doktorlar, göğüste büyük kesikler oluşturularak yapılan geleneksel akciğer nakli yaklaşımının çok agresif olduğunu ve hastanın uzun ve zor bir iyileşme döneminden geçmesi gerektirdiğini belirtti.

Son olarak, Vall d’Hebron Göğüs Cerrahisi ve Akciğer Nakli Bölüm Başkanı Albert Jauregui, “Ameliyattaki bu yeni teknoloji, deri, yağ ve kastan küçük bir bölgeyi keserek hızla iyileşebilen bir yara bırakmamızı sağlayacak. Bu nakil ameliyatı, geleneksel yöntemden çok daha güvenli olmasının yanı sıra neredeyse ağrısız bir ameliyat ve hızlı bir iyileşme süreciyle atlatılabilir. Bu başarı, binlerce hastanın hayatını iyileştireceğine inandığımız tarihi bir dönüm noktasıdır” dedi.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://ria.ru/20230417/operatsiya-1865868710.html

Recent Posts

  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

4 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

5 saat ago
  • Gündem

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze’den Görüntüler

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze'den Görüntüler Gazze Şeridi'nde İsrail'in Amansız Saldırısı ve Filistinlilerin Güçlü Mücadelesi Gazze…

5 saat ago
  • Makale

Gazze Konusunda “Duygu Ötesi Yaşayan İnsanlar”

Prf.Dr. Erol Göka ‘’İDE'de(İslam Düşünce Enstitüsü)" yapılan oturumda dünyada şahit oldukları binlerce zulme karşı, duyarsız…

6 saat ago
  • Gündem

Sait Çamlıca: Teknolojiyi Akıllıca ve Müslümanca Kullanın!

Eğitimci Yazar Sait Çamlıca Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle ‘Teknoloji…

6 saat ago