islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
35,0077
ALTIN
2.426,74
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

EDA TAŞPINAR ve BENZERİ MODERN BEDEVİLERE NASIL BAKILMALIDIR?

EDA TAŞPINAR ve BENZERİ MODERN BEDEVİLERE NASIL BAKILMALIDIR?
5 Ocak 2023 17:21
A+
A-

Mirat Haber’imizde de yer verdiğimiz haberin özeti şöyle:

“ Eda Taşpınar, Sultanahmet’teki bir otelin içinde yer alan tarihi mescitte İslamî ölçülere aykırı fotoğraflar çektirip sosyal medyasında yayınladı. Yayınlayınca da doğal olarak da tepki aldı.”

Bu konuda görüşlerini rica ettiğimiz Ali Rıza Demircan hocamızın cevabı şöyle:

Bismillah…Önce şu gerçeği açıklayalım: İslami değerlere aleni aykırılık sosyal medyada pirim yapmaya başladı. Aslında maddeci bir eğitimin egemen olduğu toplumumuzda bilerek veya bilmeyerek aykırılıkların görülmesi de doğaldır.

Bedevinin Sanatçısı da Olur

a.) Hicret buyurduktan sonra Peygamberimizin Medine’de yaptırdığı Mescidin yani Caminin zemini taş ve topraktı.

Bir gün Medine dışından çöl yaşantılı bir bedevi çıka gelir. Her bedevi gibi geldiğinde idrarını bulunduğu yerde yapan bu bedevi  mescidin bir köşesinde çişini yapmaya başlar.

Sahabileri (kendisine iman etmiş arkadaşları) bedevinin üzerine üşüşmeye kalkınca  Peygamberimiz onları engeller ve bedeviyi yanına çağırarak  şöyle buyurur:

  • Camiler idrar yapılması için yapılmadı.

Muhtemelen ömründe bir defa olsun camiye girmemiş olan Ebru Taşpınar benzeri pek çok modern bedevi sanatçı  vardır. Onlara, camilerin uygunsuz giysiler içinde sanatsal faaliyetler  yapılacak yerler olmadığı anlatılabilir.

Böylesi bir anlatım kişiyi olumlu olarak etkileyebilir, saygısı sağlanabilir.

b.) Eğer kişi şu veya bu şekilde nitelenebilecek eylemini uygunsuz kıyafetler ve görüntüler içinde kasıtla yaparsa şahıslar ve  ilgili sivil örgütler kınayıcı açıklamalar yapabilir, yapmalıdır da. Böylece kişi itibar kaybına  uğratılırken toplum da  bu gibi hatalar konusunda aydınlatılmış olur. Hürriyeti kısıtlayıcı hukuki işlemler yapılmasını şahsen doğru ve sonuç alıcı bulmuyorum.

c.) Konuya bir de ihtiyaç duyulması halinde camilerin farklı amaçlar için kullanılıp kullanılamayacağı açısından bakılabilir.

Bilindiği üzere Peygamberimizin kurduğu devletin yönetim merkezi  Mescidiydi. İhtiyaç duyulduğu için olacak Peygamberimiz  Mescid-i Nebi’yi  Necranlı Hristiyanların ibadetine açtığı gibi Habeşli sanatçıların kılıç kalkan gösterilerine de açmıştır.  Peygamberimizin huzurunda şiirler okunduğu da bilinen bir husustur. Peygamberimizin bir sözlerinden hareketle Camiler evlilik sözleşmelerinin yapılacağı ve ilan edileceği yerler olarak da değerlendirilebilir.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.