islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,0443
EURO
37,6393
ALTIN
2.738,80
BIST
9.779,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Çok Bulutlu
Salı Yağmurlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
29°C
Perşembe Çok Bulutlu
30°C
Cuma Hafif Yağmurlu
30°C

EKONOMİK CİHAD

EKONOMİK CİHAD
15 Kasım 2018 08:01
A+
A-

Mirat Haber’imizin de kurucusu olanVakfımız (ARDEV) da yaptığımız İslâm’da Ekonomi seminerlerine katılan ekonomist Prof. Dr. Adem Esen, faizle mücadelenin ana yollarından birinin dışa borçlanma ihtiyacımızı azaltmak olduğunu beyanla yerli üretimin önemine dikkatleri çekti ve bu alana yoğunlaşmamız gereğini dile getirdi. Bir de örnek verdi:

“Konya/Meram Belediyesi başkanlığım sırasında İsrail’den almakta olduğumuz bir parçayı onda bir fiyatına ürettik.”

Hocamızın açıklaması dikkatlerimizi çekmişti. Aşağıda linkini verdiğimiz haber mutluluğumuza vesile olurken yerli üretim cihadına çıkılması bilincimizi de oluşturup geliştirdi.

“Türk mühendisler, pek çok ilde kullanılan Çin ve İtalyan yapımı tramvayların fiyatı 7200 avro olan pantograf parçasını yerli üretimle 6 bin liraya üretti.”

Hayatın kolaylaştırılması İslâmî ilkedir. Peygamberimizin diliyle açıklanan bir diğer ilkemiz de başka insanlara ve toplumlara muhtaç olmaksızın kendimize yeter olmaktır. Gereksinimimiz olan bazı maddeleri ve araçları ithal edebiliriz. İthal etmek borçlandırabilir. Zaruret olmaksızın borçtan ise sakındırılmışızdır. Bu sebeple ithal etiğimiz her nesneyi ülkemizde üretmeli ve kardeşlik hukukumuzun gereği olarak da İslâm Dünyasına ihraç etmeliyiz.

Onurlu Olmak İçin Üretmek

Gayr-ı Müslimlere ve putperestlere sürekli muhtaç olmak İslâmî izzetle/onurla bağdaştırılamaz.

Allah’a ve bütün varlıkların insanlar için yaratıldığına inanan Müslümanlar onurlu olmaya layıktır ve onurlu olmakla da yükümlüdür:

“ …İzzet (güç, onur ve üstünlük) …Müminlerindir…” (Münafıkun 63/8)

Ekonomik Cihad

Cihad silahlı savaşı çağrıştırıyorsa da böyle değildir Aslında cihad şeklinde özel bir görev de yoktur. Cihad Yüce dinimizin ve ortak aklın gerektirdiği veya sakındırdığı herhangi bir işi yapmak ya da sakınmak hususunda bütün gayretimiz göstermektir.

Böyle olunca insanlık değerlerimizi geliştirmek gibi bizim için yaratılan maddelerden yaralanma cihadına da yönelmeliyiz. Daha açık bir anlatımla ARGE çalışmalarını artırma, borca dayalı para basımı ve faiz sistemi ile mücadele etme, ihtiyaç duyulan maddelerin her birini üretme cihadını başlatmalı ve artırmalıyız. Cihadı böylesine çok yönlü olarak algılayamayan Müslümanlar izzetlerini koruyamazlar. Fiilen sömürge olmaktan da kurtulamazlar.

Atılım Yaparsak İlahî Yardım Gelir

Hacca gitmek ve yurdumuzu savunmak için muhtaç olduğumuz araç gereçleri bile üretememek ne acıdır ve de utanç vericidir.

Cehalet ve fakirlik içinde kıvranan Müslümanların silahlı savaş cihadından önce İslâmi ve genel bilgi, teknik ve gerekli araçları üretme cihadına çıkmaları daha bir vazifeleridir.

Rabbimiz “Müminlere elbette yardım edeceğiz…” buyurarak yardımı vaad ettiğine göre biz gayret gösterirsek insanlık değerleriyle yüklü başarıları yakalayacağımızda şüphe yoktur. (Mümin 40/51)

Sözü insanlığın hayat düzenimiz Kur’ân’ımıza bırakalım:

Bizim koyduğumuz ilkeler doğrultusunda cihad edenleri elbettebelirlediğimiz izzet/başarı yollarımıza erdireceğiz. Hiç şüphesiz Allah kendisini görür gibi davrananlar ve güzellikler sergileyenlerle beraberdir.” (Ankebût 29/69)

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.