islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5913
EURO
34,8085
ALTIN
2.496,76
BIST
9.456,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Elektrik Şirketleri Halkı Soymaya Başladı!

Elektrik Şirketleri Halkı Soymaya Başladı!
13 Ocak 2022 11:32
A+
A-

Ocak ayı itibarıyla kademeli elektrik tarifesi yürürlüğe girerken pek çok vatandaş zamlı tarifelerin aralık ayı faturalarına da yansıtıldığını öne sürerek yüksek faturalardan şikayetini dile getirdi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) süreçle ilgili inceleme başlattı. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “Aralık faturasına yasadışı olarak yansıtılan bedelin ocak, şubat, mart faturalarından düşülmesi lazım” dedi.

Tüketim tarihi önemli 
1 Ocak’tan itibaren geçerli olan tarifelerin aralık faturalarına yansıtıldığı yönünde şikayetler aldıklarını ifade eden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımızın en ufak bir tereddüdü varsa internet sitemizdeki fatura hesaplama modülünü kullanmasını ve herhangi bir hata tespit etmesi halinde kurumumuza yazılı olarak başvurmasını bekliyoruz. Fatura tutarını etkileyen husus, faturanın hangi tarihte tanzim edildiği değil, tüketimin hangi tarihte yapıldığıdır. Tüketim periyodunun artması veya eksilmesi bir adaletsizlik oluşturmaz. Hiçbir görevli tedarik şirketi de belirlenen tarifelerden farklı bir fatura hesaplama yaparak kendisine ilave bir gelir oluşturamaz. Ancak hatalı faturalandırmaya da kesinlikle göz yummayız, süreci titizlikle takip edeceğiz. Her tüketici, kullandığı ayın tarifesine göre elektrik faturası öder. Farklı ayın tarifesini uygulayan şirket ağır bedel ödemek durumunda kalır.”

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar da, bazı firmaların elektrik faturalarıyla ilgili ‘yanlışlık olmuş’ savunması yaptığını söyledi. Çakar, “230 kWh tüketim zamsız 211 lirayken zamlı 371 liraya kadar çıkıyor. Ortalama zam oranı yüzde 76’ya, 230 kWh’nin üzerinde zam yüzde 90, 100’e varır” dedi. 5 – 6 aylık faturalarla karşılaştırılması gerektiğine işaret eden Çakar, “Yasa dışı olarak uygulanan bedelin ocak, şubat, mart faturalarından düşülmesi lazım. Önce firmaya başvursunlar. Firma talebi yerine getirmezse tüketici hakem heyetine, tüketici derneğine başvursunlar” dedi.

Okuma aralığı faktörü önemli

Elektrik dağıtım sektöründen kaynaklar ise, elektrikte tarifelerin EPDK tarafından çok sıkı denetlendiğini belirterek, aralık ayı tüketiminin zamlı olarak yansıtılmasının mümkün olmadığını, sayaçların 25 – 35 günlük bir zaman aralığında okunduğunu, bu nedenle faturalar arasında küçük farklar oluşabileceğini söyledi. Günlük tüketimin 5 kWh’nin üzerine çıkması halinde ocak tarifesinin üst kademeden belirlendiğine dikkat çeken yetkililer, faturada ocak ayına dahil olan dönemin önemli olduğunu vurguladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.