islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5601
EURO
34,8812
ALTIN
2.435,32
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Emperyalistler Dünyamızı Yoksullaştırıyor

Emperyalistler Dünyamızı Yoksullaştırıyor
23 Haziran 2017 12:21
A+
A-

Dünyanın giderek yoksullaşmasında, mevcut faizli para- kredi sisteminin küresel düzeyde tekelleşmeye yol açmasının rol oynadığını kim haykıracak?

İnsanlar, gelişmeye ve katma değere bakma yerine, elindekine bakmaya başlamışsa durum kritiktir. Geçici başarılar abartılıyor, kalıcı hasarlara öz yumuluyorsa sorun derindir. Yarının kurulması fikri yerini maalesef yarının kurtarılması endişesine bırakıyorsa orada durmak gerek. Umutlar sürekli erteleniyor, inkar edilemeyecek yalanlar ortalıkta dolaşıyorsa durup düşünmek lazım! Bir düzen sadece hak yemek üzerine kurulan bir düzense ve makamlar ve imkanlar bunu perdeliyorsa zihnî bir silkinme yaşamak kaçınılmazdır.

Hile ve desiselerinin belirlediği bir sahnede figüran olmayı istememek, kötü gidişatın bir parçası olmaya mani olmak kadar duruş sergileyen bir hamle yoktur. Bunu başaranlar, birileri kaybetmeden de başka birilerinin kazanabilir olduğunu, birileri alçalsa da başka birilerinin yükselme imkân ve ihtimâlinin her zaman var olduğunu bilir. İdeolojik söylemlere yamanmak yerine, muhkem direnç noktalarını güçlendirmeye odaklanır. Çünkü, artık “ben hiç zarar görmeyeyim, bir elim yağda bir elim balda olsun, ben gemimi yüzdüreyim kimse bana dokunmasın, haksızlık hukuksuzluk karşısında sessiz kalayım” diye düşünen insanlar hem kaybediyor hem de ülkesine kaybettiriyor.

Küresel düzeyde yoksulluk ve çatışmalar olmakla birlikte, dünyanın sadece bir iktisadi bunalım ile değil, aynı zamanda beşeriyet ve “medeniyet bunalımı” ile de karşı karşıya olduğu açıktır. Dünyanın yeniden soğuk savaş yıllarına döndürülmeye çalışıldığı, bütün beşeriyetin baskıcı, dayatmacı ve sömürgeci dünya düzenin tehdidi ile karşı karşıya olduğu ortadadır. ABD ve Kuzey Yarım Küresi’nin dünya kaynaklarının %83’üne hükmettiği orta iken, nasıl insan hakları, refah ve demokrasi rüzgarına kapılabiliriz ki… Batının ürettiği çözümleri kopyalayarak yol alınamayacağı son yüz yılda ayyuka çıkmışken, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra mevcut küresel dünya düzenin dayandığı paradigma ile nasıl yola devam edebiliriz ki…

Dünyanın giderek yoksullaşmasında, mevcut faizli para- kredi sisteminin küresel düzeyde tekelleşmeye yol açmasının rol oynadığını kim haykıracak? Reel değerler artırılmadan sembolik değerler üzerinde yapılan ticaretin küresel düzeyde tekelleşmeyi yaygınlaştırmakta ve yoksulluğa küresel boyut kazandırmakta olduğunu kim belgelerle açıklayacak? Beşeriyetin üçte ikisinin yoksulluk ve sefalete mahkûm edilmesinde borç ve faiz düzenekleriyle dünya kaynaklarının önemli bir bölümünün tekelci sermayeye kazanç olarak aktarılmasının yattığı kimler ortaya koyacak?

Güçlü olanların menfaatine uygun teoriler geliştiren, bu teorilere dayalı olarak üretilen iktisadi ve siyasi programlara bağımlı hale getirilen insanlık elbette çaresiz değildir. Çözüm, kadim gelenekten kerim geleceğe doğru yapılacak yolculuktadır. Müslümanca bir hayatın, dünyanın, düşünme, duyma, yaşama ve var olma biçimlerinin yeniden hayat bulması buna bağlıdır. İnsanlığın beklediği huzur burada yatmaktadır. Ekonomi mevcut sistemin yumuşak karnıdır ve insanlığa huzur vereceksek önce buradan başlamalıyız.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.