islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5995
EURO
34,7919
ALTIN
2.496,49
BIST
9.444,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

En Büyük Fizikçi Ben Olacağım, En Büyük Kur’ân Âlimi Ben Olacağım

En Büyük Fizikçi Ben Olacağım, En Büyük Kur’ân Âlimi Ben Olacağım

Konuşmamı yapmak üzere Malatya Lisesi’ne gittim. Okulun konferans salonunda son sınıf öğrencilerinden 120 kadar genç bir araya getirildi. Besmele, Allah’a hamd ve Peygamberimize salattan sonra bir hatıramı dile getirerek söze başladım:

“Yaklaşık 30 yıl evvel Malatya’ya ilk kez bir konferans için geldiğimde uçağımızla askeriye havaalanına indik. Hatırlayabildiğim kadarıyla uçağımız da bir İngiliz-Fransız yapımıydı. Konferans vereceğim kapalı spor salonunda binlerce insan toplanmıştı. Onlara şöyle hitap ettim:

 Muhterem Malatyalılar! Ben İstanbul’dan buraya size İslâm’ın özelliklerini ve güzelliklerini anlatmak için geldim. Ama İngiliz-Fransız yapımı bir uçakla geldim. Bundan utanç duyuyorum. Ülkemizin yöneticileri ve ordumuzun generalleri benim gibi utanç duyduklarında ülkemiz kalkınma yoluna girecektir.

Sevgili Gençler, 30 yıl içinde köklü pek değişen bir şeyh olmamış ki yine yarı askeri bir havaalanına indim. Bindiğimiz uçak da. Amerika yapımıydı. Neden bir türlü atılım yapamadık? Bunun sebebi güçlü insanlar yetiştirememiş olmamızdır. Siz bunun için önemlisiniz. Amacımız sizin güçlü olarak yetişmeniz, hayata atıldığınızda ülkemizi kalkındırmanızdır. İnancın, güzel ahlakın ve yardımlaşmanın da örneklerini vererek…

Sevgili gençler! Herbinizi ergensiniz, yetişkinsiniz. Rabbimiz katında sorumlusunuz. Peygamberimizi 18 yaşındaki Üsame bin Zeydi ordu komutanlığına getirdi. 20 yaşında ki Attab bin Esid’i de de Mekke valiliğine atadı. Biz size necin güvenmeyelim ve sorumluluk yüklemeyelim?

Yüce kitabımız Kur’ân-ı Kerim’de Rabbimiz güçlü olmamızı emir buyurur. Gerekli güçleri hazırlamamızı öğütler. Aziz Peygamberimiz de sebeplerine yapışarak güçlü olan mü’minlerin, sebeplerine yapışmadığı için zayıf düşen mü’minlerden daha hayırlı olduğunu bildirir ve öğütlerine de şöyle devam eder:

– Faydalı olacaklara yapış; yararlı olanları yapmaya çalış. Sakın ha aciz olma ve Rabbinden yardım dile.”

 Genç yavrularım! Peygamberimizin uyarıları doğrultusunda siz de size, ailenize ve ülkemize ve insanlığa faydalı olacaklara yapışmalısınız, acizliği kabul etmemelisiniz. ‘Yapamıyorum’ kelimesini hayat sözlüğünüzden çıkarmalısınız.

Güçlü olmayı, bedenen güçlü olmak, ilmen güçlü olmak, mânen güçlü olmak, estetikte güçlü olmak, İslâmî iman ve yaşamda güçlü olmak şeklinde anlamalıyız.”

İlmî yönde güçlü olma konusunu açıklarken gerçekten heyecanlandım hatta vecde geldim… Allah’ın yardımıyla gençleri de duygulandırmayı başardığımızı söyleyebilirim. Bu konuda onlara şöyle söyledim:

“Zerreciklerden galaksilere, tek hücrelilerden insanlara kadar her bir varlık okunması ve incelenmesi gereken Yaratılan ayettir. Yüce Rabbimizin insanlığa son mesajlarını içeren Kur’ân-ı Kerim’in hayatımıza ışık tutan ve yasa koyan her bir bölümü de İndirilen ayettir. Yaratılan ve İndirilen ayetler Yaratıcımızın varlığına, engin bilgisi ve kudretine; yaratılanların güzelliğine-verimliliğine ve de İslâm’ın yüceliğine belgedir. Bizim için ilim Yaratılan veİndirilen ayetleri birlikte okuyarak/inceleyerek ve sentezler yaparak maddeten ve mânen güçlenmektir.

 Yaratılan ayetleri öğrenme aracımız olan fizik, kimya, astronomi, matematik gibi bilimler bizim için mukaddestir. Kur’ânî ilimler de öylece kutsaldır.

 Sizler bu ilimlerde başarılı hatta en başarılı olmak durumundasınız. Ümitlerimiz bu yöndedir.”

Evet, böyle söyledikten sonra onlara şu soruyu yönelttim.

– En büyük fizikçi kim olacak, en büyük Kur’ân âlimi kim olacak?

Beklemedikleri bu soruma doğal olarak cevap veremediler. Onlara kendilerine güvenle ben olacağım demeleri gerektiğini anlattım ve tekrar sordum:

-En büyük fizikçi kim olacak?

-Ben olacağım.

-En büyük matematikçi kim olacak?

 -Ben olacağım.

– En büyük Kur’ân alimi kim olacak?

– Ben olacağım.

120 kişilik konferans salonunda büyük bir coşku ve yüksek bir sesle her bir erkek ve kız öğrenci ‘ben olacağım ben olacağım’ diye haykırdı.

Not: Sitemizde yayınlanmakta olan Malatya 7. Kitap Fuarı’nda yaşadıklarım başlık yazıdan alınmıştır.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Malatya 7. Kitap Fuarı’nda yaşadıklarım

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.