Yaşam

EN ÇOK İZLENEN DİZİLER SIRALAMASINDA YER ALIYORLAR

Kore Dizileri Neden Başarılı? – 2

Squid Game, geç dönem kapitalizmin acımasız bir eleştirisini sunarken, Netflix tarihinde İngilizce dışında en çok izlenen beşinci dizi olan The Glory, Güney Kore’deki okul zorbalığı konusunu ele alıyor. En çok izlenenler listesinde dördüncü sırada yer alan All of Us are Dead, bir lisede ortaya çıkan bir zombi virüsü salgınını konu alıyor. Yedi numaradaki Extraordinary Attorney Woo, otizm spektrumu nedeniyle günlük etkileşimlerinde sıkıntılar çeken, fakat kendi alanında parlak ve duygusal olarak akranlarının çoğundan çok daha zeki olan genç bir avukat hakkındadır.

Noh, izleyicilerin en çok beğenecekleri dizileri araması gibi, Kore dizi yapımcılarının da yeni konular aradığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir sonraki sevilecek dizinin ne olduğunu kimse bilmiyor. Ama her zaman yeni bir şey arıyorlar, her zaman bir sonraki en çok izlenecek diziyi çekmek için deneyler yapıyorlar.”

Kadın Bakışı ile Diziler Yapılıyor

İçeriğin tüm çeşitliliğine ve küresel çekiciliğine rağmen, Kore dramalarında, onları örneğin ABD dizileri de dahil olmak üzere potansiyel rakiplerinden ayırmaya yardımcı olan net bir yöntem var.

Özellikle Kore romantik komedi dizileri dünya çapında başarılı oldu, çünkü “kadın izleyicilere hitap etme konusunda benzersiz bir iş çıkarıyorlar ve Amerika gibi diğer ülkelerden gelen içeriğin yapamadığı bir şekilde hayatı ve aşkı bir kadın bakış açısıyla tasvir ediyorlar.” diyor Shin.

Noh da Al Jazeera’ya benzer bir açıklama yaptı: “Romantizme dayalı diziler uluslararası alanda popüler çünkü kadın bakışına hitap ediyor, oysa örneğin Hollywood daha çok erkek bakışıyla ilgili.”

Bazı yönlerden, bu şaşırtıcı değil. Kore dizi endüstrisindeki senaristlerin büyük çoğunluğu, çok çeşitli türlerde dizilerin yapımında yer alan kadınlardır. Bazı tahminlere göre, Kore’deki kadın senaristlerin sayısı yüzde 90’a yakınken, Amerika Birleşik Devletleri’nde ağ programlarındaki tüm yönetmenlerin, yazarların, yapımcıların ve diğer yapım personelinin yalnızca yüzde 27’si kadın.

Shin, Kore dizilerinin dünya çapında başarılı olmasının başka bir nedeni daha olduğunu söyledi, “Kore dizileri görsel olarak çok çekici olma eğilimindedir. Bakması eğlenceli ve Amerikan dizilerinin genellikle yapmadığı bir şekilde estetik ayrıntılara dikkat ediyorlar.” Squid Game’deki gardiyanların ve katılımcıların kostümlerinden örnek verdi, “Yarışmacıların giydiği uyumlu yeşil eşofmanlar, dizide ayırt edici bir unsur. Onların tam aksine, gardiyanlar kırmızı tulumlar ve ürkütücü eskrim maskeleri giymişler. Bu kostümler o kadar popüler oldu ki, dizinin yayınlanmasından bu yana iki yıl üst üste Cadılar Bayramı’na hakim oldular.”

“[Squid Game’deki kostümler] görsel olarak dikkat çekici ve anında tanınabilir. The Glory gibi dizilerdeki zengin karakterler dokuz numara giyinmiş.” dedi.

Yatırımcıları Artıyor

Yapımların kalitesi de küresel yatırımcılar Kore dizilerine para yatırmak için sıraya girdikçe artmaya odaklanıyor. Noh, “Endüstrinin kendisi büyüyor ve üretim şirketlerinin boyutu büyüyor.” diye açıklıyor.  “Bu çok canlı, yaratıcı bir sektör. Aynı zamanda çok rekabetçi, bu yapımların bu kadar iyi görünmesinin bir başka nedeni de bu.”

Japon firmaları erken yatırımcılardı, ardından Çinli meslektaşları geldi. Çin yayın platformu iQIYI öncülük ederek, bu tür yatırımların ne kadar karlı olabileceğini gösterdi: Popüler Kore dizisi My Love from the Star’ın yayın lisansını yaklaşık 600.000 dolara aldı ve 100 milyon dolardan fazla gelir elde etti.

Bu başarıyı gören diğer Çinli yatırımcılar da onu izledi, diziler için prodüksiyon maliyetlerini finanse etti ve hatta Chorokbaem Media ve Kim Jong-hak Production gibi Kore yapım şirketlerinin hisselerinin çoğunu satın aldı.

Fakat bu atılımlar, Kore dizilerini şekillendiren yeni baskın güçle karşılaştırıldığında sönük kalıyor: Netflix.

Netflix İkilemi

Jeong, yıllar içinde “küresel izleyiciler için kolay erişimi garanti eden akış platformlarının” Kore kültür ihracatının ülke dışına artan popülaritesinde hayati bir rol oynadığını söyledi.

Netflix, 2015 yılında Kore hizmetini başlattığından bu yana dünya çapında yaklaşık 232,5 milyon ücretli aboneyle bu trende öncülük etti. Noh, “Şu anda Netflix, Kore dizilerini daha görünür ve daha erişilebilir hale getiren faktör konumunda.” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda ülkenin dizi endüstrisinde büyük bir yatırımcı olarak ortaya çıktı ve Koreli şirketlere orijinal içerik için üretim bütçelerinin yüzde 110’unu ödüyor – aslında tüm prodüksiyon maliyetlerini ve biraz daha fazlasını karşılıyor.

Akış platformu, bu dizilere bahsini ikiye katlıyor. Geçen ay, eş CEO Ted Sarandos ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol arasındaki görüşmenin ardından, 2021’de Kore dizilerine harcadığı 460 milyon dolardan, önümüzdeki dört yıl içinde Kore içeriğine 2,5 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu.

Kore yapımları artık kalitelerini iyileştirmek için daha fazla paraya sahip. Netflix, halkını kurtarması gereken bir prens hakkındaki platformun ilk Kore orijinal dizisi olan 2019’daki Kingdom’a bölüm başına 1,7 milyon dolar harcadı. Bu bütçe, Aralık 2020’de yayınlanan Sweet Home için bölüm başına 2,4 milyon dolara çıktı.

– Devam edecek.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://www.aljazeera.com/features/2023/5/23/will-the-korean-drama-wave-rise-higher

Recent Posts

  • Gündem

İsrail’in Refah’a Yönelik Soykırım Girişimi Paris ve Londra’da Protesto Edildi

İsrail'in Refah'a Yönelik Soykırım Girişimi Paris ve Londra'da Protesto Edildi Paris ve Londra sokakları, İsrail'in…

42 dakika ago
  • Gündem

Filistin Asıllı İsveçli Şarkıcı, Eurovision Yarı Finalinde Kefiyeyle Sahne Aldı

Filistin Asıllı İsveçli Şarkıcı, Eurovision Yarı Finalinde Kefiyeyle Sahne Aldı Eurovision Şarkı Yarışması'nın ilk yarı…

2 saat ago
  • Gündem

Macklemore Filistin İçin Şarkı Yaptı Bizim Sanatçılarımız(!) Nerede?

Macklemore Filistin İçin Şarkısı Yaptı Bizim Sanatçılarımız(!) Nerede? Macklemore'dan Filistin İçin Destek Şarkısı: 'Hind's Hall'…

3 saat ago
  • Gündem

SONER YALÇIN’IN İSTEDİĞİ DİN DE ALLAH İLE UYUTAN ŞERİATSİZ İSLÂM DEĞİL Mİ ?

Soner Yalçın’ın (sonery@odatv.com) 07 Mayıs 2024 tarihli yazısını okuyunca bildiğim hikayeyi hatırladım: İki büyük kumarcıdan…

4 saat ago
  • Ekonomi

KAPİTALİST EKONOMİ ÇÖKMEK ÜZERE/ TBMM GÖREVE

Bizde üniversite ve hayata hakim olan ekonomistler kapitalizme şartlanmışlardır. Siz, siz olun onları dinlemeyin ve…

5 saat ago