Kitabullah’ın en meşhur kârisi Mısırlı Abdülbâsıt Abdüssamed, 1 Ocak 1927’de doğdu. 10 yaşında Kuran’ı Kerim’i ezberledi, kırâat alanında uzmanlaştı. Yerel ve uluslararası camiada ünü yayıldı. 30 Kasım 1988’de öldü.
Doğumu ve Büyüdüğü Ortam:
Abdüssamed, Mısır’ın Kinâ vilayetine bağlı Erment kasabasında 1 Ocak 1927’de doğdu. Kur’an-ı Kerim ezberinin ve tecvidnin önemsendiği bir ortamda büyüdü. Abdüssamed’in dedesi, bölgenin Kur’an-ı Kerim hıfzı ve tecvidinde tanınmış bir simasıydı. Babası Muhammed Abdüssamed ise Ulaştırma Bakanlığı’nda çalışıyordu. O, önde gelen Kur’an-ı Kerim hafızlarındandı. Abdüssamed’in Kur’an-ı Kerim hafızı iki kardeşi vardı, Mahmud ve Abdülhamid. Ayrıca Hişam, Yasir ve Tarık adında 3 oğlu vardır.
Eğitimi ve İlmi Gelişimi:
Eğitim hayatı altı yaşında köyünde kitaplarla başladı. Daha on yaşındayken Kur’an-ı Kerim’in tamamını ezberledi. Erment yakınlarındaki Esfûnü’l-metâine’de Kur’an ilimlerini ve kıraatleri öğrendi. Şeyh Muhammed Selim ile Kur’an-ı Kerim ezberini tekrar etti ve onunla eş-Şâtibiyye’yi ezberledi. Daha sonra kırâat-i aşereyi tamamladı ve “eş-Şeyh” unvanını aldı. Artık tüm Mısır’da ünü yayılmıştı.
Dini Tecrübesi
1950’de Kahire’ye taşınan Abdüssamed, 1951 senesinde, yirmili yaşlarındayken, Mısır Radyosu’na katıldı. İlk kıraati Fâtır Suresi oldu. Radyo istasyonu ona, kıraatini yayınlaması için haftalık belli bir zaman tahsis etti. 1952’de İmam Şâfiî Camii’ne, 1958’de de Mahmud Ali Benna’nın ardından İmam Hüseyin Camii’nde kâri olarak görev yaptı.
Arap ve İslam ülkelerinden hatta Batı ülkelerindeki İslam merkezlerinden Kur’an-ı Kerim tilaveti için birçok davet alan Abdüssamed, bunun yanı sıra, Afrika ve Asya ülkelerini de ziyaret etti. Suriye’ye Şam’a gitti ve Büyük Emevi Camii’nde Ramazan’ı ihya etti. Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus’a da ziyaretlerde bulundu. Beyrut ve Ürdün’e davet edildi ardından kuşatmadan önce Mescid-i Aksa’da iki sene boyunca Ramazan’ı ihya ettiği gibi İbrahim Camii’nde de Kur’an-ı Kerim’i tilavet etti.
Suudi Arabistan’a giderek hem Mekke’de Mescid-i Haram’da hem de Medine’de Mescid-i Nebevî’de Kur’an-ı Kerim okudu ve oradaki Kur’an-ı Kerim Radyosu için kayıtlar yapıldı. Kur’an tilaveti için 1966’da Güney Afrika’yı ziyaret ettiği gibi Kur’an-ı Kerim’i okumak için ülkeleri ziyaret eden ilk kâri oldu.
Halkın Abdüssamed ile tanımasını sağlayan en önemli sebeplerden biri, sesin güzelliği veya kıraatteki ustalığının yanı sıra kıraatlere yeni tınılar, ayetlere sıra dışı duraklamalar ve başlamalar getirmesi ve okuyuşunun zenginliğidir. O, altın gırtlak, cennet tacı, Mekke’nin sesi, melek sesi gibi lakaplarla anılır.
Fas Kralı II. Hasan, ondan Nâfi kıraatinin Verş rivayetiyle Kur’an-ı Kerim okuyuşunu kaydetmesini istedi. Kırâat-i seb‘a’dan biri olan verş rivayeti Fas’da yaygın olarak okunan bir kıraattir. Abdüssamed, kralın bu talebini geri çevirmedi ve her gün sabah bir kısmını akşam bir kısmını okuduğu Kuran’ın Kerim’in tamamını 15 günde kaydettirdi. Abdüssamed, 1984’te Mısır’da Kur’an-ı Kerim Hâfız ve Kārileri Derneği’ni kurdu ve dernek başkanlığına getirildi.
Arap ve İslami radyo istasyonları, Abdüssamed’in farklı okuyuşlarıyla Kur’an-ı Kerim’in birçok kaydını yaparak bu okumaları koruma altına aldı. Bu kayıtlar hala kalıcı olarak yayınlanmaktadır.
Ödülleri ve Madalyaları:
Abdüssamed, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir çok nişan aldı:
Hastalığı ve Vefatı
Abdussamed, diyabet hastasıydı ve karaciğer hastalığına yakalandı. Tedavi için Londra’ya gitse de Mısır’a dönmeyi tercih etti. 30 Kasım 1988 çarşamba günü 61 yaşında Mısır’da vefat etti. Cenazesine dünyanın çoğu yerinden büyükelçiler katıldı. Bu, Kahire’nin seksenlerde tanık olduğu en büyük cenazelerden biriydi ve dünyanın her yerinden müslümanlar, gıyabi cenaze namazı kılıp onun için dualar ettiler.
Kaynak: Aljazeera + İnternet Sitesi
Boyle müstesna şahsiyetleri okumak çok güzel oldu. Emeğinize sağlık.