islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5706
EURO
34,7604
ALTIN
2.491,29
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Endonezya’da Yanardağ Felaketi

Endonezya’da Yanardağ Felaketi
7 Aralık 2021 11:09
A+
A-

Endonezya’nın en aktif yanardağlarından biri olan Semeru,  patladı. Patlamayla birlikte çevredeki yerleşim yerlerinde hayat tam bir kabusa döndü. Yanardağ, Doğu Java’nın Lumajang bölgesindeki köylerin üstüne gökyüzünü karartan, yanan sıcak kül ve volkanik gaz fırlattı. Korkunç patlamada Acil Müdahale Komutanlığı’nın verdiği bilgiye göre, en az 22 kişi hayatını kaybetti ve 27 kişi hala kayıp. Sıcak çamur yağması sonrası bölge tanınmaz duruma gelirken kurtarma ekipleri 14 yaşındaki bir çocuğun cesedini çıkartırken görüntülendi.
Endonezya’da Doğu Java bölgesinde yer alan Semeru Yanardağı, en az 22 kişinin vefatına ve onlarca kişinin kaybolmasına sebep olan güçlü patlamanın iki gün ardından Pazartesi günü yeniden aktif duruma geldi ve sıcak kül bulutları püskürttü. Ülkede, ikinci patlama sonrası ara verilen arama kurtarma çalışmaları ise tekrar başlatıldı.
Yetkililer, en az 22 insanın hayatını kaybetmesine ve binlerce kişinin yerinden olmasına sebep olan volkanik patlamadan kurtulanları bulmak amacıyla sıcak kül ve enkaz katmanlarını kazmayı sürdürürken kül içinden 14 yaşındaki bir kız çocuğun cesedi çıkarıldı.

56 KİŞİDE CİDDİ YANIKLAR VAR

Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) yetkilisi Abdul Muhari, Lumajang bölgesinde bulunan 3 bin 676 metre yükseklikteki Semeru Yanardağı’nda gerçekleşen patlamanın sonrası 8 kişinin daha cesedine ulaşılmasıyla ölü sayısının 22’ye çıktığını bildirmiş 56 kişinin de ciddi yanıklarla hastaneye kaldırıldığını söylemişti.
Muhari, yaklaşık 3 bin evin ve 38 okulun zarar gördüğünü kaydetti. Lumajang bölgesi yetkilisi Thoriqul Haq da, TVOne kanalına açıklamada bulunarak, duman ve kül nedeniyle birçok köyün karanlığa gömüldüğünü ifade etti ve yüzlerce kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiğini belirtti.
Sıcak çamur yağmasının ardından bölge tanınmaz hale geldi. Volkanik patlama sonrası evlerin büyük bir kısmı ciddi hasarlar

görerek külle kaplandı, sokaktaki araçlar adeta kül yığınlarına gömüldü.

”ANİDEN HER YER KARANLIĞA BÜRÜNDÜ”

Öte yandan bölgede yaşayan 31 yaşındaki Hüsnüye, Reuters’a verdiği demeçte, patlamanın onu şaşırttığını dile getirdi. Hüsnüye, “İlk başta bunun bir bomba patlaması olduğunu düşündüm. Aniden her yer karanlığa büründü, sanki dünya yok oldu sandım” ifadelerini kullandı.
“Pasifik Ateş Çemberi” deprem ve volkan kuşağındaki Endonezya’da, yaklaşık 130 aktif yanardağ mevcut.