islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5704
EURO
34,9776
ALTIN
2.421,86
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

ENERJİ KRİZİ EURO’YU VURDU

ENERJİ KRİZİ EURO’YU VURDU
26 Ağustos 2022 09:00
A+
A-

Asya hisseleri, Avrupa enerji fiyatlarındaki yeni artışın resesyon korkularını körüklemesi ve tahvil getirilerini artırırken Euro’yu 20 yılın en düşük seviyelerine çekti. Hisseler salı günü art arda altıncı seansta düşüş yaşadı.

Avrupa Birliği’ndeki gaz fiyatları bir gecede %13 artarak rekor bir zirveye ulaştı ve sadece bir ayda iki katına çıkarak son on yılın ortalamasından 14 kat daha yükseğe yerleşti.

ABD bankası Citi’deki analistler Pazartesi günü, enerji fiyatları sınırlandırılmadığı takdirde İngiltere’deki enflasyonun %18’i, yani İngiltere Merkez Bankası’nın hedefinin dokuz katından fazla üzerine çıkabileceği konusunda uyardı. Tüketici fiyatları enflasyonu en son 1976’da bu seviyeye ulaşmıştı.

Salı günü daha sonra yapılacak olan Avrupa ve İngiliz imalat anketlerinin, Almanya’nın daralma bölgesinde daha derin görülmesiyle birlikte faaliyete verilen zararı vurgulaması bekleniyordu.

Bir analist, “korkunç enerji durumunun” enflasyon zirvesine henüz ulaşılmadığını ve merkez bankası müdahalesi olmadan bir süre yüksek kalma riskinin yüksek olduğunu gösterdiğini söyledi.

NAB’de ekonomi direktörü Tapas Strickland, “O zaman ABD dolarının düşen euro ve (İngiliz) sterlini karşısında on yılların en yüksek seviyelerine yakın olduğunu görmek sürpriz değil” dedi.

Avrupa’da büyük bir enerji krizi ile ABD Merkez Bankası’nın hala enflasyonu frenlemek için atağa kalkması arasında kalan tek para birimi Pazartesi günü dolar ile paritenin altına gerileyerek – yaklaşık 20 yılın en düşük seviyesi – 0.9937 dolarda mücadele ediyordu.

Rusya’nın gazının çoğunu Avrupa’ya sağlayan Kuzey Akım 1 boru hattının bakım nedeniyle 31 Ağustos ve 2 Eylül tarihleri arasında kapatılacağı duyurusu, kıtlık korkularını daha da artırdı ve Avrupa’da doğal gaz fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Scotiabank’tan Shaun Osborne, “Bu, yıl sonuna kadar önemli bir ekonomik yavaşlama riskini artırıyor” dedi.

Ülkesinin enerji için Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak için çalışan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, gelecekte Almanya’ya temiz hidrojen tedarik etmek için bir anlaşma imzalamak üzere bu hafta Kanada’da. Ancak bu arada doğalgaza ihtiyaç olacağını söyledi.

İngiliz sterlini Pazartesi günü dolar karşısında eurodan biraz daha iyiydi. Pandeminin ilk günlerinde Mart 2020 seviyesi ile sterlin karşısında 1,1760 dolardan işlem görüyordu. 2020’den önce, sterlin 1985’ten bu yana 1,18 doların altına düşmemişti.

Büyük ölçüde Rus arzına bağımlı olan Macaristan, forint’in dolar karşısında 411 forinti ile şimdiye kadarki en düşük seviyesine gerilediğini gördü.

Société Générale’de bir analist olan Kit Juckes, “Avrupa üzerinde asılı olan Demokles’in kılıcı burada kalacak,” diye uyardı.

“Salı günkü zayıf PMI göstergeleri euroyu bir doların altına tutturmak için yeterli olabilir” dedi.

Bazı analistler, kış yaklaştıkça euronun daha da düştüğünü düşünüyor. Ancak Shaun Obsorne için “dolar şimdiden çok yükseldi ve orta vadede daha da ileri gideceğine ikna olmadık”.

 

ÇEVİREN: Abdulkadir BEKDEMİR

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.