islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5863
EURO
34,7960
ALTIN
2.509,75
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Erdoğan Afrikalı Liderlerin Kalbini Kazandı

Erdoğan Afrikalı Liderlerin Kalbini Kazandı
18 Aralık 2021 15:16
A+
A-

İstanbul, 3’üncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. 16 Aralık’ta “Birlikte Kalkınma ve Refah için Güçlendirilmiş Ortaklık” temasıyla başlayan zirve, bugün sona erecek. Fransız basınında yer alan haberlerde, zirveye geniş yer ayrıldı. Le Monde, toplantının Afrika’da Türk atılımını vurguladığını yazdı. Radyo ağı RFI, Türkiye’nin Afrika Birliği ve Afrika ülkeleriyle ilişkilerde yeni bir aşamaya geçtiğini duyurduğu haberinde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda Afrikalı liderlerin kalbini kazandı.” ifade etti.

İstanbul, 3’üncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Fransız basınında yer alan haberlerde, zirveye geniş yer ayrıldı. Le Monde, toplantının Afrika’da Türk atılımını vurguladığını yazdı. Haberde, kıta liderlerinin katıldığı zirvede, Ankara’nın son yıllarda oluşturduğu ekonomik, güvenlik ve kültür alanlarda iş birliğinin güçlendirilmesinin tartışıldığı belirtildi.

Ticaret 5 Kat Yükseldi

Etkinliğin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleştirildiği kaydedildi. Kıtayla ticaretin 2003 yılından 2020 yılına kadar olan süreçte beş kat artarak 25.3 milyar dolar seviyesine yükseldiğinin altı çizildi.

Türkiye’nin Afrika’da 43 Büyükelçiliği Var

Ankara’nın Afrika’nın 43 ülkesinde büyükelçiliğinin bulunduğu, Türk Hava Yolları’nın kıtadaki 61 şehre uçuş gerçekleştirdiği bilgisi paylaşıldı.

Türkiye’den Afrika’ya Yatırım

Radyo ağı RFI, Türkiye’nin Afrika Birliği ve Afrika ülkeleriyle ilişkilerde yeni bir aşamaya geçtiğini duyurdu. Sağlık, tarım ve eğitim konularının da zirve boyunca gündemde yer aldığı belirtilerek, “Yatırımlar unutulmuyor. Türkiye, insani yardım ve eğitimin yanı sıra işletmelerini teşvik ediyor. (Erdoğan’ın) Kıtaya yaptığı son gezi sırasında, yalnızca Nijerya ve Angola ile enerji, tarım ve aynı zamanda savunma konularında en az 15 anlaşma imzalandı.” denildi.

Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Afrika ve Afrika halklarına asla sırtını dönmediğinin altını çizerek, ‘Kovid-19 aşısına erişimde yaşanan küresel adaletsizliğin ve Afrika’nın mağduriyetinin farkındayız. Afrika nüfusunun yalnızca yüzde 6’sına Kovid-19 aşısı tatbik edilebilmesi insanlık adına yüz kızartıcıdır. Önümüzdeki dönemde 15 milyon doz aşıyı paylaşmayı planlıyoruz.’ şeklinde konuştu.

“Afrikalı Liderlerin Kalbini Kazandı”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda Afrikalı liderlerin kalbini kazandı.” ifadesi kullanılan haberde, “Batılı yaklaşımı reddetmeyi ve kıtayı ayrımcılık yapmadan kucaklamayı düzenli olarak dile getiriyor. Hedefe ulaşan bir konuşma.” ayrıntısına yer verildi.

Siha Vurgusu

Türkiye’nin Afrika’da 19 askeri ataşesinin ve Somali’de bir üssünün bulunduğu, aynı zamanda Libya’da varlık gösterdiği ifade edildi.

“Son zamanlarda Ankara, özellikle SİHA’larını öne çıkarıyor. Silah satışları artıyor. Etiyopya’ya 2021’de yaklaşık 95 milyar dolara karşılık 2020’de sadece 235 bin dolarlık ekipman satıldı. Angola, Çad ve Fas ile de ilerleme aynı düzende devam ediyor.” dedi

“Afrika Devletlerinin Egemenliğine Müdahale Etmiyor”

France Info, Türkiye’nin Afrika kıtasında etkisinin arttığını okurlarına duyurdu. İstanbul’da düzenlenen zirvenin, bunun bir yansıması olduğunun altı çizildi.

Journal of Africa’da yayınlanan ve Erdoğan’ın politikasının güçlü noktasını oluşturduğuna işaret edilen yazının “Türk Devlet Başkanı, asla Afrika devletlerinin egemenliğine müdahale etmiyor.” bölümü aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Afrika’da nereye gitsem herkes bana SİHA’lardan bahsediyor.” şeklindeki sözü hatırlatıldı. Bayraktar TB2’lerin büyük bir etki oluşturduğu belirtildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.