islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3659
EURO
35,0042
ALTIN
2.325,73
BIST
9.085,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Erdoğan Hangi Ülkeyi Örnek Alıyor?

Erdoğan Hangi Ülkeyi Örnek Alıyor?
3 Aralık 2021 12:18
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanlığında gerçekleşen değişiklik sonrası ekonomi kulislerinde hareketlilik başladı. Ekonomide makas değişikliğine giden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın örnek aldığı ülke belli oldu.

Salı günü gerçekleşen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısından sonra görevinde istifa eden Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yerine Bakanlığa Nureddin Nebati’nin atanması ile ekonomi kulislerini hareketlendi. MYK’nın ardından yapılan ekonomi kulislerine Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, örnek aldığı ülkeyi açıkladığı söylentileri de dolaşmaya başladı.

Üretilen Ucuz Malları Avrupa’ya Satarak Dolar Girdisi Sağlayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’yi Avrupa’nın Çin’i yapacağı öne sürüldü. Kulislerde edinilen bilgilere göre Erdoğan, ekonominin yeni döneminde Çin’in büyümesini örnek alıyor. Buna göre Türkiye ucuza üreteceği malları, Avrupa’ya satarak dolar girdisi sağlamaya çalışacak.

İddialara göre Erdoğan MYK toplantısında şu ifadeleri kullandı:

Ekonominin 4 sacayağı bulunuyor. Bunlar; enflasyon, ihracat, faiz ve üretim. Enflasyon ekonomik göstergeler doğrultusunda gelişiyor. Ancak ihracat ve faiz belirlenebiliyor. Türkiye’yi üretimle büyütmek, faiz kıskacından çıkarmak ve bunun tamamen bitirilmesi için ‘ekonomide yeni dönemi’ başlattık. Kararları da bu yönde alıyoruz. Bu kararlar yeni Ekonomi politikasının uygulanması noktasında önemli. Altı aylık bir süreç öngörüyoruz. Zor olanı seçtik ama 4-5 aya toparlanacağız, 6 ay sonra ise meyvelerini yiyeceğiz. Vatandaş da bunu hissedecek. Üretimle yabancı yatırımcıların dikkatini çekeceğiz. Çin böyle büyümüş. Biz onlardan daha avantajlıyız. Biz pazara daha yakınız.

Erdoğan’ın toplantıda Çin gibi Türkiye’nin de malı ucuza üretip, bunu Avrupa’ya satarak, bu üretimden dolar girdisi sağlayabileceğini anlattığı biliniyor. Erdoğan, Çin ve Almanya gibi bazı ülkelerin “düşük faiz” politikasını yıllardır uyguladığını ifade etti. Toplantıda özet olarak, “Bizim de bu faiz sarmalından çıkmamız lazım. 1970’lerin Almanya’sında mülteci nüfus var. Genç nüfus ve mültecileri çalıştırarak işgücünü sağlıyorlar. Çin ise genç nüfus, sanayi ve üretimle büyüdü. Biz de faizle değil, genç nüfusla, üretimle büyüme sağlamalıyız” değerlendirmelerinde bulunulduğu öğrenildi.

Vatandaşlarımızın Refah Seviyesi Yükselecek

Sürecin vatandaşlara iyi anlatılması talimatını veren Erdoğan’ın “19 yıllık süreçte yol, köprü gibi pek çok büyük yatırımı tamamladık. Artık bu sürecin sonuna geldik. Ekonomik olarak bunların da meyvesini yiyeceğiz. 6 ayın ardından alınan kararların sonuç vermesiyle, bu sürecin kırılması seçime kadar tamamlanacak. Bunu vatandaşlara iyi anlatın. Vatandaşlarımızın refah seviyesi yükselecek, alım gücü artacak. Böylece cari açığımız kapanacak. Faiz düşük, yüksek kazanç elde eden sanayi ülkesi haline geleceğiz” değerlendirmesini yaptığı belirtildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.