
Kış aylarında sıcaklığın sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü Erzurum’da, toprağın donması nedeniyle defin işlemlerinde aksama yaşanmaması için 200 mezar yeri hazırlandı. Hazırlıklar kapsamında toplam 500 mezarın kazılması planlanıyor.
Erzurum’da ağır kış şartları öncesinde mezarlıklarda hazırlık yapılıyor. Dondurucu soğuklarla birlikte toprağın sertleşmesi, mezar kazılmasını güçleştiriyor. Bu nedenle kış aylarında ihtiyaç duyulacak mezar yerleri, toprak donmadan hazırlanıyor.
Çalışmalar kapsamında şu ana kadar 200 mezar yeri kazılarak hazır hâle getirildi. Toplam 500 mezarın hazırlanmasıyla, kış boyunca cenazelerin defnedilmesinde yaşanabilecek gecikmelerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Önceden hazırlanan mezar yerleri, yakınlarını kaybeden ailelerin zorlu hava koşulları nedeniyle ayrıca beklemek zorunda kalmaması açısından önem taşıyor.
Erzurum’da kış gelmeden kazılan mezarlar, hayatın kaçınılmaz gerçeğini de hatırlatıyor: Ölüm haktır ve her insan bir gün bu dünyadan ayrılacaktır. Ne kadar uzun yaşarsak yaşayalım, dünya hayatının bir sonu vardır.
Bu gerçeğin bilincinde olmak; Allah’ın rızasına uygun bir hayat sürmenin, kul hakkından sakınmanın, iyilik yapmanın ve sorumluluklarımızı yerine getirmenin değerini ortaya koyuyor. Ölümü hatırlamak, yaşadığımız her günü daha anlamlı ve hayırlı değerlendirmeye vesile olmalıdır.
İslam inancına göre asıl ve ebedî hayat, ahiret hayatıdır. Dünya ise insanın yaptıklarıyla o hayata hazırlandığı bir imtihan yeridir. Bu nedenle en kıymetli hazırlık, yalnızca dünyadaki ihtiyaçlarımızı karşılamak değil; ardımızda hayır bırakmak ve Rabbimizin huzuruna O’nun rızasını gözeterek yaşanmış bir ömürle çıkabilmektir.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube