islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3740
EURO
34,9623
ALTIN
2.325,52
BIST
9.065,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

EYT’ İle İlgili Düğüm Çözüldü!

EYT’ İle İlgili Düğüm Çözüldü!
26 Ekim 2022 09:14
A+
A-

Vatandaşın gündeminden düşmeyen EYT çalışmalarında sona gelindi. Vatandaşlar EYT düzenlemesi ile ilgili gelişmeleri araştırırken 18 yaşından öncesi için prim yatıranların ne olacağı merak konusu oldu. Peki, kimler emekli olabilir?

Emeklilik bekleyen milyonlarca EYT’linin gözü kulağı aralık ayında. Önümüzdeki günlerde Meclis’te görüşülmesi beklenen düzenlemeyle ilgili çalışmalarda sona gelindi. Emeklilikte Yaşa Takılan çok sayıda vatandaş, 18 yaşından önce sigorta girişi yapılanlar için ne olacağını araştırmaya başladı. Peki, 18 yaşından önce sigorta girişi yapılanlar için, prim günleri maaş hesabına nasıl yansıyacak? 18 yaşından önce sigortalı çalışanlar emekli olacak mı? EYT’den nasıl yararlanacaklar? HaberTürk Yazarı Ahmet Kıvanç canlı yayında açıklamalarda bulundu. İşte haberin ayrıntıları…

18 yaş öncesi sigortalı olanların sayısının oldukça yüksek olduğunu belirten Kıvanç, ‘Yasa değişiminden önce özellikle anne- babalar çocuklarının etkilenmesin diye önceden sigortalı yapma çabası içine giriyorlar. O dönemde yaygın olarak bu yapılmıştı.’ dedi.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin en son yaptığı açıklamada, çalışma biter bitmez aralık ayının ilk haftasında Meclis’e intikal edeceklerini söylemişti. Dün de kabine toplantısında Bakan Bilgin sunum yaptı. Takvim hızlandıkça herkes EYT’den nasıl yaralanacağını merak ediyor.

Kıvanç, kanunun 18 yaşından önce uzun vadeli sigorta kollarına prim yatıran kişilerin, yani normal sigortalı kişilerin sigortalılık sürelerinin 18 yaşını doldurdukları tarihte başlatılmasını öngördüğünü söyleyerek, 18 yaşından öncesi için ödenen primlerin prim ödeme günlerine dahil edileceğini ve bu sürelerin emekli aylıklarına yansıyacağını söyledi.

Öte yandan kişilerin aynı zamanda emeklilik koşulları bakımından da kazanılmış haklar elde edeceğini bildirdi. Yani 18 yaşından önce başlamış olsalar bile o tarihteki emeklilik koşulları ne ise o koşullarda emekli olma haklarını elde edecekler.

18 YAŞINDAN ÖNCE PRİMİ OLANLAR EYT KAPSAMINDA YER ALACAK
Kıvanç, EYT düzenlemesiyle birlikte 8 Eylül 1999 öncesinde çalışmaya başladığı tarihte 18 yaşından küçük olanların da EYT kapsamında yer alacağını bildirdi.

BU SİGORTALILIK SÜRESİ HESABI NASIL OLACAK?
Sigortalılık süresinin hesabıyla ilgili olarak;

‘Örneğin, 1 Ocak 1982 doğum bir erkek ele alalım kişiyi alalım. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamış olmamakla birlikte, sigorta girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlamış olduğu için EYT’li olacak.

Fakat sigortalılık süresi kadınlarda 20 yıl erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranıyor. Bu 25 yıllık sigortalılık süresinin hesabında 18 yaşının doldurduğu, 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren başlatılacak sigortalılık süresi. Bu durumda örneğimizdeki kişinin 25 yıllık sigortalılık süresi 2025 yılında dolacak. Normalde 18 yaşınından önce başlatılmış olsaydı 2024 yılında başlayacaktı.’ açıklamasını yaptı.

BİRDEN FAZLA STATÜDE ÇALIŞANLAR NASIL EMEKLİ OLACAKLAR?
Birden fazla statüde çalışanların fazla olduğunu söyleyen Kıvanç kanuna göre, birden fazla statüden çalışanlar için hizmet birleştirmesi yapıldığını ve hizmet birleştirmesi yapılırken de son 7 yıl içerisinde en fazla hangi statüde çalışmışlarsa o statüde emeklilik koşulları yerine getirmeleri istendiğini belirtti.

YARGITAY’IN EMSAL KARARLARI VAR
Kıvanç, kanunun ne kadar 7 yıl alsa da Yargıtay’ın bu konu da çok fazla emsal kararı olduğunun altını çizerek, Yargıtay, birden fazla statüde çalışsa bile kişinin bir statüdeki çalışmaları tek başına emekli olmaya yeterli ise bu kişi hizmet birleştirmesi yapmaya zorlanamaz diyor. Kıvanç öte yandan Yargıtay’ın bu kararlarının dava açan kişileri bağladığını da belirtti.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.