islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4884
EURO
34,7733
ALTIN
2.491,83
BIST
9.506,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

EYT’li için 5’li Çözüm Masada!

EYT’li için 5’li Çözüm Masada!
21 Ocak 2022 13:38
A+
A-

EYT’lilere 5’li çözüm masada! Kapsamın belirlenmesi, maliyet hesabı, emeklilik şartlarının tespiti… EYT ile ilgili yapılan son dakika açıklamaları yakından takip ediliyor. AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu’nun EYT’lilerle ilgili yaptığı “Bu yıl içinde ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımız ile beraber paylaşacağız.” açıklaması, konuyla ilgili gelecek açıklamaları bekleyenleri heyecanlandırdı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için atılacak adımlar yakından takip ediliyor. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Akbaşoğlu, “EYT ile kavramsallaştırılan bir yapılanma söz konusu. Bu AK Parti iktidarından önce bir düzenlemeyi ifade ediyor. Yani hem prim gün sayınız hem de yaşınızı doldurmanızla beraber emekli olabilme hakkının varlığını ortaya koyan 1999 yılına ait bir kanuni düzenleme söz konusu.” dedi. EYT için alınacak kararı bekleyen vatandaşlarsa gelişmelerin ardından konunun hangi aşamada olduğunu merak ediyor. Peki EYT için son durum ne?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu’nun açıklamalarıyla heyecanlandı.

EYT konusu için getirilecek çözüm merakla beklenirken, çalışmalar 5 aşamada tamamlanacak. EYT düzenlemesine yönelik atılacak adımlar şöyle:

YASANIN KAPSAMI BELİRLENECEK

Öncelikle yasanın kapsamı belirlenecek. EYT’li grubu, 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde ilk defa sigortalı şekilde çalışmaya başlamış, sene ve prim şartını tamamladığı halde getirilen yaş şartı nedeniyle emekli olamamış sigortalılar oluşturuyor. Bu tarihten öncesinde sigortalı olanlar için yaş dışında erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 sene sigortalılık süresi koşulu var.

Bu sürede çalışıyor olmak ya da sigortalı olma şartı yok. Yıl şartına bakıldığında kadınlar için bu süre dolmuş durumda. Erkekler içinse 2022 senesine göre 1997 senesi ve öncesinde sigortalı olanlar için 25 yıl tamamlanmış durumda.

Daha sonra sigortalı olanlarında 25 yılı tamamlaması gerekiyor. Fakat bu tarihten önce Emekli Sandığı’na girmiş ya da Bağ-Kur’lu olmuş EYT’liler de mevcut. Bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirilecek.

EMEKLİLİK ŞARTLARI TESPİT EDİLECEK

Kapsamın belirlenmesinin ardından emeklilik şartlarının da tespit edilmesi gerekiyor. Yani primini ve yılını dolduranların başka koşula bakılmaksızın emekli edilmeleri önerisi bulunurken, burada farklı kurumlarda çalışmış (memur, esnaf gibi) kişilerin hangi statüde emekli olacaklarının da tespiti gerekiyor.

Belli bir yaşın üstünde olanlara emeklilik verilmesi gibi bir formül de konuşulurken, kademeli olarak emeklilik hakkı da verilebilecek.

MALİ BOYUT:

Yaşa takılanların sayısı hakkında 5 milyon kişi gibi sayılar verilse de kesin bir rakam yok. Fakat farklı kurumlardan sigortalıların olduğu bir yapısı olması açısından birçok insanı ilgilendiriyor. Bu noktada kapsam belirlendiğinde sayı da ortaya çıkacak. Bu yönüyle kaç kişinin emekli olabileceği ve kaç lira maaş alacağı hesaplanarak konunun mali boyutu da ortaya konulacak. Mali boyutun ortaya çıkmasının ardından bu paranın bütçeleştirilmesi ve kaynağının sağlanması konusunda da çalışma yapılacak.

UYGULAMA USULLERİ:

Bu aşamada uygulamaya ilişkin kısımların da tespit edilmesi gerekiyor. Yani hak sahiplerinin belirlenmesi, onların emeklilik işlemlerinin usul ve esaslarının tespit edilmesi önem kazanıyor. Örneğin; 9 Eylül öncesinde sigortalı olmuş fakat şimdi memur olarak çalışan birisi yasanın çıkmasının ardından hangi kurumdan emekli olacak? Bu kişi memurluğu sürdürmek istiyorsa EYT’li diye resen emekli mi edilecek? Bu gibi soruların da yanıt bulması gerekiyor. Kişilerin müracaatının şart olup olmadığı da burada önem kazanacak.

YASAL DÜZENLEME AŞAMASI:

Tüm çalışmaların tamamlanmasının ardından uygulamanın başlayabilmesi amacıyla yasal düzenlemenin de yapılması gerekiyor. Bunun için de bir taslak metnin oluşturulması ve bunun TBMM gündemine gelmesi gerekiyor. Yasa tasarısı Meclis’te komisyonlarda görüşülüp gerekirse eklemeler yapılarak son haline gelecek. Yasanın çıkmasının ardından uygulanması için de yönetmeliklerin çıkarılması gerekiyor.

“ÇALIŞMA PROGRAMIMIZDA VAR”

Akbaşoğlu, “EYT’li kardeşlerimizin durumu çalışma programımızda yer alıyor. İnşallah 2022 yılı içinde EYT’lilerle ilgili ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımız ile beraber paylaşacağız.” dedi. EYT’lilerin içinde bulunduğu durumun 2002 öncesi yasaya dayandığını ifade eden Akbaşoğlu, “Bir sıralama ilan ettik. Bu sıralama (ek zam, 3600 ek gösterge) çerçevesinde tüm bu sorunlar çözülecek.” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.