islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5865
EURO
34,8497
ALTIN
2.499,00
BIST
9.699,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

EZBET AL NAKHL ULU CAMİİ

EZBET AL NAKHL ULU CAMİİ
24 Şubat 2022 09:30
A+
A-

 

Mısırın başkenti Kahire’de, Ezbet Al Nakhl semtindeki metro istasyonunun karşısında yer alır. Bu istasyon aynı zamanda tuktuk ve minibüslerin de durağıdır. Ulu Cami olarak anılır. 2004 yılından itibaren mahalle ve mahalleli hayırseverlerin bağış toplamaya başladıkları bir hayır işi olan caminin finansmanı için çalışmalar devam etmektedir.

 

 

 

İlçe adını 1960 yılına kadar şehri kaplayan hurma palmiyesi ağaçlarından almıştır. İlçe aynı zamanda en kalabalık gecekondu mahallelerinden biridir. Kentleşme ile birlikte artan nüfus, trafik sıkışıklığı, devasa yapılaşma gibi sorunlar yaygındır.

Ulu Camiinin toplam alanı 1500 m2’yi bulmuştur. Zaman içinde yan arsalarla birleştirilerek büyütülebilir bir camii tasarımı istenir ve yaklaşık 5000 kişilik bir boyutta olması beklenir. Bu doğrultuda, büyük bir salon haline getirilebilen iki adet etkinlik salonu tasarlanmıştır. Camiinin içinde aynı zamanda bir tıp merkezi bulunur.

 

 

 

 

Yapının arsası Kahire’nin en kalabalık ve gürültü kirliliği en yüksek olan noktadadır. Camii işlevinde ise sükûnet, huzur aranır. Bu kadar kalabalık ve gürültülü bir noktada sükunetin sağlanması tasarımdaki zorluklardan biri halini almıştır.

Sessizliğin ve huzurun sağlanabilmesi amacıyla ibadethane alanı birinci katta tasarlanmıştır. Bu sayede mahremiyet ve izolasyon sağlanmıştır. Komşulara bakan yan duvarları kapatılan bina gökyüzüne yönelir.

Yeni yapılan ulu camiinin yerinde bulunan ve yıkılan eski heybetli ve önemli camiiye atıfta bulunmak istenir. Bu nedenle camii, yerine yapıldığı camiinin cazibesini hatırlatmaya yönelik mimari ve kentsel ögeler barındırır.

 

 

 

Proje 26 m yüksekliğindedir. 4.6 m yüksekliğinde 5 kattan oluşur. Avlusunda 36 m yüksekliğindeki tıp merkezinin barındırır. İbadethanenin tavanı büyük bir kubbeden oluşur. Kubbe yarı saydam şekilde tasarlanmıştır. Kubbeler palmiyeden ilham alınarak tasarlanmıştır ve 8 adet sütun üzerinde dururlar.

 

 

 

Cami içten dışa tüm bileşenleri ile eski döneme atıfta bulunur. Ancak eskinin bir klonu değildir. İşlevsel, fiziksel ve sosyal amaçları vurgular.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.