islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5032
EURO
34,9839
ALTIN
2.430,21
BIST
9.802,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

F-35’ler Sorun Çıkarmaya Devam Ediyor

F-35’ler Sorun Çıkarmaya Devam Ediyor
14 Aralık 2021 08:58
A+
A-

S-400 Hava Savunma Sistemlerinin tedarik edilmesinden sonra Türkiye’ye F-35’leri vermeyen ABD zor günler yaşıyor. Çünkü F-35’ler ortaya çıkan teknik sorunları nedeniyle ülkeye sıkıntılar yaşatıyor. Birçok ülkede tartışılır hale gelen F-35’ler ile ilgili yeni gelişmeler gerçekleşti.

Müşterek Taarruz Uçağı programı kapsamında geliştirilen F-35 savaş uçağını kullanan hava kuvvetleri, çeşitli sorunlar çıkarıyor. Uzmanlara göre ABD Hava Kuvvetleri, F-35’in yükünü azaltmak azaltma yolunda yeni bir model üstünde çalışıyorlar.

2000 yılında, Lockheed Martin’in Müşterek Taarruz Uçağı Programı kapsamında ABD ve müttefik savaş uçaklarının ve saldırı uçaklarının yerini almak üzere geliştirdiği X-35, Boeing’in Müşterek Taarruz Uçağı Programına dayalı olarak geliştirdiği X-32 ile yarışını kazandı ve F-35 adıyla 2006 yılında üretilmeye başladı.

F-35, F-22 kadar gizli ve aynı zamanda beşinci nesil bir savaş ve avcı uçağı olarak tasarlandı. Geliştirme sürecindeki gecikmeler ve diğer faktörler nedeniyle F-22’nin üretimi önemli ölçüde ilerlemiş ve üretim sona ermiş ve üretim ekipmanı ve tedarik zinciri F-35’in üretimi yapmıştır.

İşlevsellik açısından F-35, birçok yönden F-22’den daha iyi performans gösteriyor ve yer ekipmanı, gemiler ve dronlar gibi çevresel sensörlerden veri beslemelerini yakalamasına ve tüm bilgileri yerleşik sensörlere entegre etmesine izin veriyordu. Bu, pilotların bir baş üstü ekran veya AR kulaklık aracılığıyla savaş alanını tek bir görünüm olarak görmelerini sağlamakta.

Pilotlar, gece uçuşu sırasında bile “uçağın altını” görmek için ekranı ve yerleşik kameraları kullanmakta.

F-35’in sorunları

Eski bir ABD Denizcilik ve savunma teknolojisi analiz uzmanı olan Alex Hollings, F-35’in çok yetenekli bir uçak olduğunu kabul ediyor, ancak ne yazık ki F-35’in hem donanım hem de yazılımsal bazı sorunlarının olduğuna belirtiyor.

Ayrıca, ilk etapta F-35’in geliştirilmesini tetikleyen Müşterek Taarruz Uçağı Programı, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Deniz Piyadeleri ve müttefiklerinin ihtiyaçlarını karşılayan tek bir yeni avcı uçağı geliştirerek toplam maliyetleri azalacak.

Amaca bağlı olarak F-35, ABD Hava Kuvvetleri ve müttefikleri tarafından konvansiyonel pistlerde kullanılan “F35-A”, ABD Deniz Piyadeleri için kısa kalkış mesafesi ve dikey iniş kabiliyetine sahip “F-35B” ve katlanır kanatları ve daha güçlendirilmiş iniş tertibatı ile “F35-C” olarak sınıflandırıldı.

Ancak, F-35A’yı tasarladıktan sonra Lockheed Martin mühendisleri, F-35B’nin teknik özelliklerini değiştirmenin uçağı 3.000 pound (yaklaşık 1360 kg) daha ağır hale getireceğini belirtti. Bu sorunu çözmek için geliştirme programı 18 ay ertelendi ve tüm programın maliyeti 6,2 milyar dolar artmakta.

Hollings, bunun F-35’in yolculuğu boyunca ortaya çıkan bir dizi sorunun sadece başlangıcı olduğuna ifade ediyor.

F-35’in sorunu çözülse bile, “F-35’i kullanma maliyeti” sorunu devam ediyor. En son gizliliği koruma ihtiyacı nedeniyle, F-35’in saatlik uçuş başına yaklaşık 44.000 dolara mal olduğu belirtiliyor.

Bir örnekle açıklayacak olursak: F-15EX’in bir saatlik uçuş maliyeti 20.000 dolar, yani yarısından bile daha az.

Yeni bir uçak ihtiyacı var

Bu noktalardan Hollings, “Kısacası, F-35 inanılmaz derecede yetenekli olabilir, ancak aynı zamanda inanılmaz derecede pahalı. Bu arada, F-35’in gelişmiş yeteneklerine ihtiyacınız yok. ABD Hava Kuvvetleri bunun farkında ve Genelkurmay Başkanı Charles Brown, Şubat 2021’de F-35’i nispeten düşük seviye bir görevde kullanmanın “her gün bir Ferrari’ye binmek gibi” olduğunu belirtti.

Hava Kuvvetleri, F-35’in F-15 ve F-16’dan daha yüksek performansa ve gizliliğe sahip olduğunu kabul ediyor, ancak daha düşük maliyetle “5- nesil veya “4+ nesil” olarak konumlandırılan bir avcı uçağı istemekte.

Yeni avcı uçağı F-35’in yerini alamaz, ancak F-35 ile yürütülmesi maliyetli olan havadan karaya operasyonlar ve hava üstünlüğünü güvence altına alma ve F-35’in yılda bir kez işletilmesi gibi birden fazla rol oynayamakta.

Bazı uzmanlar F-35’i zaten bir “başarısızlık” olarak değerlendirirken, politikacılar F-35’in parça üretimini Amerika Birleşik Devletleri’nde genişleterek daha fazla istihdam yarattığını belirtiyor. Hollings, F-35’in üretimini durdurmanın pek mümkün olmadığına söylüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.