
3 büyük kulübün toplam borcu dudak uçuklattı!
Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin mali durumu içler acısı. Fenerbahçe 18.6 milyar TL ile en borçlu kulüp olurken, Beşiktaş 15 milyar TL’yi, Galatasaray ise 14.2 milyar TL’yi aşan borcuyla dikkat çekti.
Türkiye’nin en büyük kulüpleri milyarlarca liralık borçlarla mücadele ediyor. Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin açıkladığı rakamlar, futbolun geldiği mali çıkmazı gözler önüne seriyor. Yabancı futbolculara ödenen yüz milyonlarca Euro, başarıya dönüşmediği gibi, kulüpleri adım adım mali krize sürüklüyor. Üç büyük kulübün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdikleri 2024 yılı borç toplamı ise yaklaşık 48 milyar TL.
BEŞİKTAŞ’IN BORCU 15 MİLYARI AŞTI
GALATASARAY KAP’A BİLDİRDİ: 14 MİLYARLIK BORÇ
FENERBAHÇE ZİRVEDE: 18 MİLYAR 600 MİLYON TL
KULÜPLERİN DEĞERİ NE KADAR?
19 Süper Lig kulübünün toplam değeri 1.11 milyar Euro. Bunun 714.28 milyon Euro’su dört büyük kulübe ait:
Geriye kalan 15 kulübün toplam değeri ise yalnızca 396 milyon Euro.
600 MİLYON EURO YABANCIYA GİTTİ
Son beş sezonda yabancı futbolcular için ödenen bonservis, kiralama, yıllık maaş, maç başı ücretler ve primlerin toplamı yaklaşık 600 milyon Euro’yu buldu. Bu büyük yatırım, saha içi başarıya dönüşemediği gibi, birçok oyuncunun ya 30 yaş üstü, ya da önceki takımlarında sakat ya da yedek olması eleştirilere neden oluyor.
Avrupa’nın en düşük vergisinin alınması Türkiye’yi yabancı oyuncular için adeta bir vergi cennetine dönüştürüyor.
Türkiye’de yabancı futbolcular, yalnızca %15 gelir vergisi ödüyor. İlk 15 milyon TL gelir ise vergiden muaf. Bu oran; İngiltere’de %45, Almanya’da %47, İtalya’da %48, Fransa’da %50.
İslam’ın omurgasını oluşturan Kurân’ın indirilmeye başlandığı dönemde Peygamber şehri Medine’de bazı sporlar vardı.
Atıcılık, güreş, koşu, binicilik, yüzme, kılıç ve mızrak oyunları gibi sporlar biliniyor ve uygulanıyordu. Toplumsal tezahürleri olsa da bu sporlar kişiseldi. Savaş için eğitim amacını da taşıyordu. Para dönmüyor, kitleler uyuşturulmuyordu.
Dünyamızı silah, gıda, ilaç ve müzik sanayileri ile sömüren asrımız kapitalizmi sporu da sömürü ve kumar alanı haline getirdi.
Artık özelde futbol büyük paraların döndüğü alan oldu.
Kitleleri toplumsal konular ve problemler üzerinde düşünemeyecek konuma getiren futbol ile halklar sömürülüyor.
Konu uzun, biz sorularımızla uyarı görevimizi yapmaya çalışalım:
Devletimizin ve özel sektörün öder göründüğü milyarlarca doları aşan iç ve dış borç faizlerini kim ödüyor? Aslında bu faizleri tükettiği mallar ve ödediği vergilerle ödeyen milletimiz/halkımızdır.
Son beş sezonda yabancı futbolcular için ödenen bonservis, kiralama, yıllık maaş, maç başı ücretler ve primlerin toplamı yaklaşık 600 milyon Euro’yu buldu Peki bu 600 milyon Euro’yu gerçekte ödeyen kim? Ödeyen yine halkımız.
Ama eğitim sistemi, medya düzeni, siyasi ve sendikal körlük sebebiyle halkımız yediği kazıklardan habersiz. Üstelik yediği kazıklara sempatizan olarak alkış tutuyor.
Ne diyelim İslamsızlığa razı millet belasını da çekecek.
ARD
İSLAMİ HABER ‘MİRAT’ -YOUTUBE-
NOT: Sitemiz Mirat Haber’in arama motoruna girerek spor veya futbol yazarsanız pek çok uyarıcı okuyabilirsiniz