Dünya

Fildişi Başkanlığı: Kolibali Ölünce Yattara’yla Devam

Mirat Haber Ajansı

Fildişi Sahili’nin iktidar partisi RHDP, Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara’dan (Ali Hasan Yattara) ülke seçimlerinde üçüncü bir dönem aramasını istediğini söyledi. Ouattara zaten bir halef seçti, ancak bu ayın başlarında öldü. 78 yaşındaki Ouattara istifa edeceğini ve yakın müttefiki Başbakan Amadou Gon Coulibaly’yi (Kolibali) RHDP partisinin 31 Ekim seçimleri adayı olarak adlandırdığını söylemişti. Ancak 2012 yılında kalp ameliyatı geçiren 61 yaşındaki Coulibaly, 8 Temmuz’da yapılan haftalık kabine toplantısında rahatsız oldu ve hastaneye kaldırılınca hayatını kaybetti. Bu RHDP’yi, analistlerin dünyanın en büyük kakao üreticisinde istikrarı test etmesinin beklendiğini söylediği önemli bir seçimde adaysız bıraktı bıraktı.

Ancak muhalefet, tekrar seçimlere giremeyeceğini iddia ediyor. Oylamanın, Ouattara’nın yenilgiyi kabul etmeyi reddeden görevdeki Laurent Gbagbo’yu yendiği 2010’dan beri en ateşli yarışma olması bekleniyor. Gbagbo’nun Nisan 2011’deki tutuklanmasına kadar süren seçim sonuçlarını protesto çatışmalarda yaklaşık 3.000 kişi öldü ve çok sayıda kişi evini terk etti. Ouattara, 2015 yılında ikinci bir dönem için seçimlere girince büyük farkla zafer kazandı.

86 yaşındaki bir başka eski Cumhurbaşkanı Henri Konan Bedie de seçimde yer alacağını ilan etti. Gbagbo ise Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (ICC) insanlık karşı işlenen suçlardan beraat etmiş olmasına rağmen, siyasi hırsları hakkında henüz net değil. Ancak, hala önemli bir desteğe sahip olduğu Fildişi Sahili’ne geri dönemedi. ICC savcıları beraatine itiraz ediyorlar. Coulibaly’nin ölümü siyasi bir boşluk yarattı ve iktidar için mücadele korkusu yarattı. RHDP partisinin genel müdürü Bictogo, Ouattara’nın adaylığının stabiliteye yardımcı olacağını söyledi. Ouattara ise 2016’da kabul edilen yeni bir anayasa altında tekrar çalışma hakkına sahip olduğunu söylese de, gücü yeni bir nesile devretmeyi tercih edeceğini söyledi.

Recent Posts

  • Gündem

BM, Gazze’de İnsani Yardım Konvoylarına Ateş Açıldığını Duyurdu

BM, Gazze’de insani yardım konvoylarına ateş açıldığını duyurdu İsrail'in Gazze'ye Yönelik İnsani Krizi Derinleştiren Saldırıları…

15 saat ago
  • Gündem

YAPAY ZEKA İNSANLIĞI YIKIMA MI GÖTÜRÜYOR?

Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor? Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında,…

15 saat ago
  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

17 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

18 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

19 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

20 saat ago