islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Fildişi Başkanlığı: Kolibali Ölünce Yattara’yla Devam

Fildişi Başkanlığı: Kolibali Ölünce Yattara’yla Devam

Mirat Haber Ajansı

Fildişi Sahili’nin iktidar partisi RHDP, Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara’dan (Ali Hasan Yattara) ülke seçimlerinde üçüncü bir dönem aramasını istediğini söyledi. Ouattara zaten bir halef seçti, ancak bu ayın başlarında öldü. 78 yaşındaki Ouattara istifa edeceğini ve yakın müttefiki Başbakan Amadou Gon Coulibaly’yi (Kolibali) RHDP partisinin 31 Ekim seçimleri adayı olarak adlandırdığını söylemişti. Ancak 2012 yılında kalp ameliyatı geçiren 61 yaşındaki Coulibaly, 8 Temmuz’da yapılan haftalık kabine toplantısında rahatsız oldu ve hastaneye kaldırılınca hayatını kaybetti. Bu RHDP’yi, analistlerin dünyanın en büyük kakao üreticisinde istikrarı test etmesinin beklendiğini söylediği önemli bir seçimde adaysız bıraktı bıraktı.

Ancak muhalefet, tekrar seçimlere giremeyeceğini iddia ediyor. Oylamanın, Ouattara’nın yenilgiyi kabul etmeyi reddeden görevdeki Laurent Gbagbo’yu yendiği 2010’dan beri en ateşli yarışma olması bekleniyor. Gbagbo’nun Nisan 2011’deki tutuklanmasına kadar süren seçim sonuçlarını protesto çatışmalarda yaklaşık 3.000 kişi öldü ve çok sayıda kişi evini terk etti. Ouattara, 2015 yılında ikinci bir dönem için seçimlere girince büyük farkla zafer kazandı.

86 yaşındaki bir başka eski Cumhurbaşkanı Henri Konan Bedie de seçimde yer alacağını ilan etti. Gbagbo ise Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (ICC) insanlık karşı işlenen suçlardan beraat etmiş olmasına rağmen, siyasi hırsları hakkında henüz net değil. Ancak, hala önemli bir desteğe sahip olduğu Fildişi Sahili’ne geri dönemedi. ICC savcıları beraatine itiraz ediyorlar. Coulibaly’nin ölümü siyasi bir boşluk yarattı ve iktidar için mücadele korkusu yarattı. RHDP partisinin genel müdürü Bictogo, Ouattara’nın adaylığının stabiliteye yardımcı olacağını söyledi. Ouattara ise 2016’da kabul edilen yeni bir anayasa altında tekrar çalışma hakkına sahip olduğunu söylese de, gücü yeni bir nesile devretmeyi tercih edeceğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.