islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

FİLİPİN’DE İSLAM MİRASI 600 YILLIK CAMİ

FİLİPİN’DE İSLAM MİRASI 600 YILLIK CAMİ
16 Ağustos 2023 14:30
A+
A-

Filipindeki asırlık camii kadim islam mirasına tanıklık ediyor.

August 14, 2023

Filipinler’de kurulan ilk cami, miladi 1380 yılında Kerîmü’l-Mahdûm adlı bir Arap seyyar ve tüccar tarafından yaptırılmıştır. Güneydoğu Asya’nın en eski camilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Arap News sitesinin haberine göre, Tawi-Tawi’deki Şeyh Kerim El Mahdûm Camii zamanın gelgitlerine karşı sağlam duran dirençli sütunları, hayranlık ve saygı uyandırmaya devam ediyor. Bu sütunlar, altı yüzyıl boyunca sayısız yok etme girişimine göğüs gerdi, bugün hala ayakta.

Filipinler Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü Başkanı Profesör Julkipli Wadi “14. yüzyılda Şeyh Mahdum Camii’nin kurulması, Filipinler’de İslamlaşmanın başlangıcıydı” dedi.

Ayrıca bu olayın, İspanyol sömürgeciliğinin gelişinden ve Güneydoğu Asya’nın bu bölgesinde Hristiyanlığın kurulmasından 200 yıl önce gerçekleştiğini belirtti.

Prof Wadi dedi ki “Efsaneye göre caminin eski sütunlarını kaldırmak için çeşitli girişimler oldu. Nedense bu girişimler başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine bazı yaşlılar bu sütunları bereket zannetmişler ve insanlar onlardan parçalar koparmaya ve muska olarak kullanmaya başladı. Buda yerel yönetimin sütunları korumak için önlemler almasına neden oldu ve sütunlar koruyucu plastik camla kaplandı.”

1941’de Japon işgali sırasında sütunlar dışında her şey kül olunca yanan cami, 1960’larda yeniden yapılandırılmıştır.

Başkan Benigno S. Aquino, 2013 yılında Şeyh Kerim Mahdûm Camii’ni ulusal bir dönüm noktası olarak belirleyen bir Cumhuriyet Yasası çıkararak tarihi önemini resmen kabul etti.

Şeyh Mahdûm , Filipinler’e deniz yoluyla giren ve İslam’ı Mindanao ve Sulu eyaletlerine tanıtan yedi efsanevi vaizden biriydi. Nakşibendi tarikatına mensuptu. İslami tasavvufun bu kolu, Orta Asya’da gelişti ve ardından Hindistan Yarımadası’na, özellikle Gujarat’ın stratejik bölgesine kadar yayıldı.

Filipinler Üniversitesi İslam Araştırmaları Enstitüsü’nden Profesör Darwin Absari  İslam’ın ülkedeki tarihsel varlığının kalıcı fiziksel kanıtı olduğunu ve Ülkeyi Güneydoğu Asya’daki daha geniş Müslüman topluluğuna ve tüm İslam dünyasına bağladığını söyledi.

Mindanao Eyalet Üniversitesi’nden Profesör Nasser Kadil, caminin varlığının tüm Müslüman güney bölgesi için bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.