islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3675
EURO
34,9594
ALTIN
2.325,20
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Filistin FM: El-Aksa yerleşimci akınları sükuneti tehlikeye atıyor

Dün Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Doğu Kudüs’teki El Aksa Camii kompleksi içine girmelerinin Filistinliler ile İsrail arasında ateşkesi sürdürme ve barış sürecini yeniden canlandırma çabalarını baltalama riski taşıdığı konusunda uyardı.

Filistin FM: El-Aksa yerleşimci akınları sükuneti tehlikeye atıyor
Mirat Haber Ajansı

Dün Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Doğu Kudüs’teki El Aksa Camii kompleksi içine girmelerinin Filistinliler ile İsrail arasında ateşkesi sürdürme ve barış sürecini yeniden canlandırma çabalarını baltalama riski taşıdığı konusunda uyardı. Kudüs’teki kutsal yerleri denetleyen Ürdün yönetimindeki İslami Vakıf Departmanına göre, çok sayıda İsrailli yerleşimci, üç haftalık bir aradan sonra dün polis koruması altında parlama noktası bileşiğine girmeye zorlandı. Görgü tanıkları, İsrail polisinin Filistinli gençlerin siteye girişini şafaktan beri yasakladığını ve ibadet edenlerin komplekse girmesine kısıtlamalar getirdiğini söylüyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada, devam eden yerleşimci saldırısının sükuneti istikrara kavuşturma ve barış sürecini yeniden canlandırma amaçlı çabaları göz ardı ettiği belirtildi.

Bakanlık’tan kınama

Bakanlık, İsrail’in Doğu Kudüs’teki Şeyh Jarrah mahallesindeki kısıtlamalarını ve kuşatmasını ve sakinlerine yönelik baskıyı kınadı. Ayrıca İsrail ihlallerinin ateşkesi ve barış sürecinin yeniden canlanmasını tehlikeye attığı konusunda uyardı. İsrail mahkemesinin, yerleşim grupları lehine Şeyh Jarrah mahallesindeki evlerinden, Filistinli aileleri tahliye etme kararı üzerine geçen aydan bu yana Filistin topraklarında gerginlik tırmandı. İsrail güçlerinin El Aksa Camii’ne baskın yapmasının ve içerideki ibadet eden kişilere saldırmasının ardından durum daha da kötüleşti.

Son yılların en şiddetli çatışması

İsrail’in 66 çocuk ve 39 kadın dahil en az 248 Filistinliyi öldüren ve 1.900’den fazla kişiyi yaralayan hava saldırıları başlatmasıyla gerginlik Gazze Şeridi’ne sıçradı. Batı Şeria’daki sağlık yetkilileri de işgal altındaki bölgede 31 kişinin öldürüldüğünü ve tüm Filistin topraklarında 279 kişinin öldüğünü doğruladı. Filistinlilerin Gazze Şeridi’nden fırlattığı roket ateşinde de on iki İsrailli hayatını kaybetti. Yılların en şiddetli olan çatışmalar, Cuma günü Mısır aracılı bir ateşkes altında durdu. El Aksa Camii, Müslümanlar için dünyanın en kutsal üçüncü sitesidir. Yahudiler, bölgeyi eski zamanlarda iki Yahudi tapınağının yeri olduğunu iddia ederek “Tapınak Dağı” olarak adlandırıyorlar. 2003’ten beri İsrail yerleşimcilerin neredeyse her gün yerleşime girmesine izin verdi. İsrail, 1967 Arap-İsrail Savaşı sırasında El-Aksa’nın bulunduğu Doğu Kudüs’ü işgal etti. Uluslararası toplum tarafından hiçbir zaman tanınmayan bir hamleyle 1980 yılında tüm şehri ilhak etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.