Gündem

Filistin Yanlısı Aktivistlerden Krallık Hükümetine Boykot

Resmi Filistin haber ajansı WAFA’nın bildirdiğine göre, Filistin yanlısı dayanışma örgütleri Salı günü İsrail’e karşı boykot, elden çıkarma ve yaptırımlar (BDS) çabalarını hedef alacak bir Birleşik Krallık yasasına karşı olduklarını dile getirdiler.

Bazı Avrupa örgütleri, Avrupa Hukuki Destek Merkezi’nin (ELSC) internet sitesinde yayınlanan bir basın açıklamasıyla ‘boykot karşıtı’ yasa tasarısına karşı olduklarını ifade ettiler.

Örgütler, “Kamu kurumlarının, insan haklarının kötüye kullanılması, işçi haklarının kötüye kullanılması, gezegenimizin yok edilmesi veya diğer herhangi bir zararlı veya yasa dışı eylemde bulunan şirketlerden satın almama veya satın almama veya bu şirketlere yatırım yapmama hakkını savunur” denildi ve ayrıca açıklamada, bu nedenle kamu kurumlarının bu tür eylemlerde bulunmasını durdurmayı amaçlayan yasa tasarısına karşı çıkın da denildi.

Mevzuatın, İngiliz hükümdarının bir sonraki Parlamento oturumu için hükümetin gündemini belirleyen yıllık bir konuşma olan 10 Mayıs’taki Kraliçe’nin Konuşmasında açıklanması bekleniyor.

İşgal altındaki Filistin’de ve bu tür eylemlerin gerçekleştiği herhangi bir yerde hak ihlallerine ve uluslararası hukuk ihlallerine katkıda bulunan şirketlerle bağları koparmanın kamu kurumlarının hakkı olduğunu ve aslında bir sorumluluk olduğunu teyit ediyoruz.”

“Eğer kabul edilirse, bu yasa silah ticareti, iklim adaleti, insan hakları, uluslararası hukuk ve adalet için mücadele eden mazlum halklarla uluslararası dayanışma ile ilgili çok çeşitli kampanyaları boğacaktır. Önerilen yasa, ifade özgürlüğüne ve kamu kurumlarının ve demokratik kurumların uluslararası hukuk ve insan haklarına uygun olarak etik bir şekilde harcama, yatırım yapma ve ticaret yapma becerisine yönelik bir tehdit oluşturmaktadır.”

Örgütler, Birleşik Krallık hükümetini bu tasarıyı derhal durdurmaya, muhalefet partilerini buna karşı çıkmaya ve sivil toplumu adalet uğruna boykot hakkını desteklemek için seferber etmeye çağırdı.

İmzacılar, önerilen yasanın “Kamu kurumlarının Filistin halkının haklarını ihlal eden şirketlere yatırım yapmama veya bu şirketlerden tedarik etmemeye karar vermesini engelleyeceği” konusundaki endişelerini dile getirdiler.

Recent Posts

  • Gündem

SADULLAH AYDIN: ÖLÜMÜ UNUTAN GENÇLİK DİNİ DEĞERLERDEN UZAKLAŞTI

Yazar Sadullah Aydın’ın Rağbet Yayınları arasında çıkan son romanı “Prens ve Ölüm” kitabı hakkında konuştuk.…

17 dakika ago
  • Makale

KURANI KERİMDE TERÖR’ÜN TANIMI

Sosyologlar, düşünürler, devletler ve devletin istihbarat birimleri terör kelimesinin bir çok tanımı yapmıştır. Ancak Kuranda…

46 dakika ago
  • Makale

Siyasal Travmalar ve Sorgulama

Çözüm arayışları için, toplumların çöküşünde birçok şeyin eş zamanlı sorgulanması gerekirken, biz önceliğin eğitim olduğunu…

1 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR II

İsraf Nedir? Sevgili kardeşlerim; bu ön bilgileri sunduktan sonra israf nedir sorusunu yöneltelim ve cevabını…

1 saat ago
  • Makale

HAYIZLI İKEN NAMAZ KILINAMAYACAĞININ KUR’AN’DAKİ DELİLLERİ (1)

HAYIZLI İKEN NAMAZ KILINAMAYACAĞININ KUR'AN'DAKİ DELİLLERİ (1) "Sana kadınların ay hâlini sorarlar. De ki: “O…

2 saat ago
  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

20 saat ago