islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5317
EURO
34,8626
ALTIN
2.441,40
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Finans modeli sorunun kaynağıdır

Finans modeli sorunun kaynağıdır
24 Aralık 2018 09:31
A+
A-

Berat Albayrak, Sermaye Piyasaları Birliğinin, Borsa İstanbul’da 20. Olağan Genel Kurulu’nda KOBİ’lerin alacaklarının alamaması durumu için oluşturdukları sistemi yeni yılda, Emlak Bankası’yla, ilgili çalışmaların ise yıl sonunda neticeleneceğini ifade etti.

Peki Kobilerin alacakları nedir? Yeni borçlandırma kredi imkanları…

Bankacılık sistemi zaten borçlandırma modeli yapısı olarak işler.  Siz, kobileri bankacılık sektörüne bağımlılıktan kurtarma adına, sistem içinde yeni bir  şey  olmayan ufak tefek değişikliklerle bir başka banka ile  kobileri bankalara bağımlılıktan azaltacağınızı söylüyorsunuz. Oysa durum böyle değil.

Albayrak, şirketlerin bankacılık sektörüne bağımlılığını azaltmayı hedeflediklerini söylerken, bunun sistem içinde gerçekleşeceği kendisine söyleniyorsa yanıltılmaya çalışılıyor. Oluşturulmaya çalışılan finansal  destek, yeni bir banka tanımlamaları ile sistemin temel işleyişi dışına çıkamayacaktır.

Burada karar verici yöneticilerimizin görmesi gereken nokta şudur; Mevcut  şartları göz önüne alarak  uygulanan  para kredi sistemine karşı gösterdiğiniz tolerans, hoş görü, ilk fırsatta sizi bitirmek için en sert hamlelerini yapacaktır.

Güç elinizdeyken, uygulamada olan bu sürekli borçlanma modelini değiştirebilirsiniz. Bunun olmayacağını, olamayacağını söylemek büyük bir aldatmaca ve yalandır. Bu finansal değişimi gerçekleştirme konusunda tereddütler, halı hazırda bütün yaşamı olumsuz etkilemektedir.  Şuanda bir uzlaşma yaklaşımı ile YEP ile   hükumet maalesef faiz kapılarını iyice açtı. Sistem oyuncularının kopardığı faiz ödemeleri, tahsil sürecindedir.  Hukümetin oyuncularını faizle susturmaya çalışmak da milletten kopmanın işaretleri olarak millete yansıyabilir.

Berat Albayrak ‘’ Şirketlerin bankacılık sektörüne bağımlılığını azaltmamız lazım. Yeni kredinoktasında imkan sağlamaları noktalarında önemli bir katkı sağladı. Ürün çeşitliliği ile sermaye piyasaları için katkı. Herkes bir şey söylüyor. Türkiye futboldan sonra ikinci anlaşılan konu ekonomi’’

Evet ekonomi konusunda futboldan sonra herkesin bir şey söylediği gerçeği doğru. Ama biz  herkesin söylediği şeyin (istisnalar hariç) aynı bataklık içinde çözümsüzlüğün çözüm arayışları olarak görüyoruz.

Çünkü ; kabul edilmiş yapı bozuktur. Bu para sistemi bozuktur. Kullandığınız terazi bozuktur. Kullandığınız ölçü bozuktur. Siz bu bozukluklardan bir sağlam yapı ve ondanda bir doğru sonuç çıkaramazsınız.

Ekonomiyi ayakta tutan üreticilerin finans sisteminin kölesi haline getirilmesi, sistem içindeki ana yapıya hiç dokunulmamasındandır. Bu ana yapı dediğimiz şey paranın üretimini elinde tutan  bir avuç zümrenin  faizle  parayı, parayla tüm ekonomiyi  kontrol etmesidir.

Siz hükümet olarak; eski Türkiye’nin ekonomik yapısını, yeni Türkiye’nin yeni siyasi rejimine taşımak zorundasınız.

Evi yeniledik sistem değişti. Şimdi yeni evin yeni eşyaları olan ekonomisini de  artık yenilemek zorundayız.  Muhalefet de  yeni ekonomik modelin yapılanmasına yönelik hükumete destek vermeli. Bu destek; mevcut  borçlandırma modelini eleştirerek değiştirme talebine dönüşmüş yasal öneriler şeklinde olabilir.

Aksi taktirde siyasi partilerin çözüm önerileri yoktur. İktidarda parti isminin değişmesi hiç bir sonucu değiştirmeyecektir.

Sorun para kredisi olarak  sistem sorunudur.

Selam ve dua ile…

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.