islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5633
EURO
34,9936
ALTIN
2.449,25
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Finlandiya Bugün Nato Üyesi Oluyor

Finlandiya Bugün Nato Üyesi Oluyor
4 Nisan 2023 09:55
A+
A-

NATO genel sekreteri Stoltenberg, ‘NATO merkezinde Finlandiya bayrağını ilk kez dalgalandıracağız’ dedi.

Jens Stoltenberg Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Finlandiya’nın Salı günü resmen bir NATO müttefiki olacağını söyledi.

Stoltenberg ‘’Bu tarihi bir hafta, yarın Finlandiya’yı NATO’nun 31.üyesi olarak kabul ederek Finlandiya’yı daha güvenli ve ittifakımızı daha güçlü hale getireceğiz.’’

Finlandiya’nın katılımı sebebiyle Salı günü öğleden sonra bir tören tertip edilecek.

Stoltenberg, “Fin bayrağını ilk kez burada NATO karargahında dalgalandıracağız” dedi ve ekledi: “Yarın Finlandiya’nın güvenliği, İskandinav güvenliği ve bir bütün olarak NATO için iyi bir gün olacak.”

Bu hamle, Macaristan ve Türkiye’nin Finlandiya’nın üyelik teklifini geçen hafta onaylayarak Helsinki’nin katılımının önündeki son engelleri kaldırmasının ardından geldi.

Ancak Budapeşte ve Ankara’nın desteğini çekmesiyle beraber, İsveç’in üyelik hedefi belirsizliğini koruyor.

NATO dışişleri bakanları toplantısı öncesinde konuşan Stoltenberg, Stockholm’ün nihai olarak ittifaka katılma yolunda olduğuna inandığını yineledi.

“Bütün müttefikler, İsveç’in üyeliğinin hızla tamamlanması gerektiği konusunda hemfikir.” dedi.

Bakanlar Salı ve Çarşamba günkü toplantılarında ittifakın savunma harcaması hedeflerini ve Kiev ile gelecekteki ilişkilerini tartışacaklar.

Ayrıca Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile birlikte NATO-Ukrayna Komisyonu’nun bir oturumuna katılacaklar ve Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore’den ortaklarla görüşecekler.

NATO başkanı basın toplantısında ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silahlar konuşlandıracağına dair yakın tarihli duyurusu da dahil olmak üzere transatlantik ittifakının karşı karşıya olduğu çok sayıda zorluğa değindi.

Stoltenberg, Putin’in açıklaması “tehlikeli, pervasız bir nükleer söylem modelinin ve nükleer silahları NATO müttefiklerinin ve ortaklarının Ukrayna’yı desteklemekten alıkoymak için sindirme ve zorlama politikası olarak kullanma stratejisinin bir parçası.’’ Dedi.

NATO patronu, “Korkmayacağız,” diye ekledi.

İttifak “tetikte olmaya devam ediyor, Rusya’nın yaptıklarını çok yakından izliyoruz” dedi. “Fakat şimdiye kadar, onların nükleer duruşlarında NATO’nun nükleer politikasında herhangi bir değişiklik gerektiren bir durum görmedik.”

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Ofisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Finlandiya, Kuzey Atlantik Anlaşması’na katılım belgesini NATO dışişleri bakanları toplantısı başlamadan önce Salı günü Brüksel’de ABD Dışişleri Bakanlığı’na teslim edecek” dedi.

Finlandiya NATO’ya katılmak için başvurduğunda başbakan olan Sanna Marin, Pazar günü yapılan ulusal seçimlerde yenilgiye uğradı. Merkez sağ Ulusal Koalisyon Partisi zirveye çıkarken, Marin’in Sosyal Demokratları üçüncü oldu.

KAYNAKÇA: https://www.politico.eu/article/jens-stoltenberg-sanna-marin-finland-to-join-nato-on-tuesday/

ÇEVİRMEN: Abdulkadir BEKDEMİR

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.