Gündem

Finlandiya’dan Sonra İsveç’ten de NATO Üyeliği Kararı Geldi

Finlandiya hükümetinin NATO üyeliğine başvurmaya karar verdiklerini açıklamasının ardından bir haber de İsveç’ten geldi. İsveç’te iktidarda bulunan Sosyal Demokrat Parti, ülkenin NATO üyeliği yönünde karar aldı. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, bunun İsveç’in güvenliği için en iyi karar olduğunu belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından, Finlandiya ve İsveç’ten NATO üyelikleri kararı geldi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, “NATO ittifakına resmi başvurumuzu yapacağız” açıklamasında bulundu. İsveç’te ise iktidardaki Sosyal Demokrat Parti, ülkenin NATO üyeliğini destekleyeceklerini bildirdi.

Partiden yapılan açıklamada, “15 Mayıs’taki parti toplantısından çıkan karara göre, NATO üyeliğine başvuru yapılmasını destekliyoruz.” ifadesi kullanıldı. Açıklamada ayrıca, İsveç’te nükleer silahların veya kalıcı NATO askeri üslerinin yerleştirilmesine karşı olunduğu belirtildi.

“TARİHİ BİR KARAR”
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, partisinin aldığı kararı “tarihi karar” olarak nitelendirdi.

Linde, “Bugün, İsveç Sosyal Demokrat Partisi, NATO savunma ittifakına üyelik başvurusuna ‘evet’ diyerek, tarihi bir karar aldı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali bir bütün olarak İsveç ve Avrupa’nın güvenlik durumunu kötüleştirdi.” değerlendirmesinde bulundu.

Kararın yarın İsveç parlamentosunda tartışılmasının ardından İsveç ve Finlandiya’nın birlikte en geç çarşamba gününe kadar NATO’ya üyelik için başvuru yapacağı belirtildi.

(AA-İHA) 

Recent Posts

  • Gündem

İrlanda’da Üniversite Öğrencilerinin Filistin’e Destek Gösterileri Sürüyor

İrlanda'da Üniversite Öğrencilerinin Filistin’e Destek Gösterileri Sürüyor Dublin College Üniversitesi Öğrencilerinden Filistin’e Destek Gösterileri Sürüyor…

27 dakika ago
  • Gündem

Başkan Biden’dan UCM Savcısına Eleştiri: “Bu Savcı”

Başkan Biden'dan UCM Savcısına Eleştiri: "Bu Savcı" Biden'ın Açıklamaları ve Tepkiler ABD Başkanı Joe Biden,…

1 saat ago
  • Gündem

TARİKATLAR DA DENETİMİ GEREKTİREN SİVİL ÖRGÜTLERDİR

Bilinen tarihçilerimizden Erhan Afyoncu’nun Sabah gazetesinde yayınladığı 19 Mayıs 2024 tarihli ve “Osmanlı’nın tarikatlarla ilgili…

2 saat ago
  • Gündem

İran Cumhurbaşkanı Reisi İçin Tebriz’de Cenaze Töreni Düzenlendi

İran Cumhurbaşkanı Reisi İçin Tebriz'de Görkemli Cenaze Töreni Düzenlendi Tebriz'deki Yas ve Anma Töreni Tebriz…

3 saat ago
  • Gündem

VAHDETTİN VATAN SEVER BİR KAHRAMANDI (III)

Bazen düşünüyorum da dünyada bizden başka kendi tarihine düşman başka bir millet var mıdır acaba?…

4 saat ago
  • Gündem

Hamas’tan UCM’nin Kararına Tepki: Derhal İptal Edilmeli

Hamas'tan UCM'nin Kararına Tepki: Derhal İptal Edilmeli Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrailli…

5 saat ago