Gündem

Fotoğraflar: Kuzeybatı Suriye’de Artçı Sarsıntılardan Korkan Aileler Çadırlarda Kalıyor

Evlerinin yıkılmasından korkan aileler, zorlu kış koşullarında derme çatma barınaklarda kalıyor.

İdlib, Suriye – Bu ay Türkiye ve Suriye’de yaşanan yıkıcı depremlerde evleri yıkılan veya hasar gören yüzlerce Suriyeli aile, isyancıların kontrolündeki kuzeybatı Suriye’de zorlu kış koşullarında çadırlarda veya kamusal alanlarda kalıyor.

Türkiye’de on binlerce insanın hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinde bölgedeki birçok bina yıkılmış ve diğer birçok altyapı çökmüştür. Beyaz Miğferler olarak da bilinen Suriye Sivil Savunma Teşkilatına göre, isyancıların elindeki Suriye’de 4.500’den fazla insan da hayatını kaybetmiştir.

İki hafta sonra Türkiye’nin Güneyinde gerçekleşen 6.3 ve 5.8 büyüklüklerinde depremler Suriye sınırında da hissedilmiştir. Türkiye’de en az altı kişi ölmüş ve 200’den fazla kişi yaralanmıştır, Beyaz Miğferler Suriye’nin kuzeybatısında 100’den fazla kişinin de yaralandığını söylemiştir.

Yaşanması muhtemel olan depremlerden korkan, savaşın yerle bir ettiği bölgedeki Suriyeli aileler, sert hava koşullarına rağmen kamyonlarda, çadırlarda ve açık alanlarda uyumak zorunda kalmışlardır.

Depremin yaşandığı günden bu yana ailesiyle birlikte çadırda yaşayan Abdullah el-Tuvayn, “Hava çok soğuk ama gidecek hiçbir yerimiz yok”, “Evimiz yerle bir olduğu için dönmemizin imkansız.” diyerek konuşmuştur.

Yolun kenarına kurulan çadırı göstererek konuşan Ahmed Ghafir, “Şimdi sokakta yaşamak zorundayız. 17 yaşında engelli bir çocuğum var. Başka bir artçı olsaydı ve evimizde yakalansaydık, onu binadan dışarı çıkarana kadar hepimiz ölmüş olurduk. ” demiştir.

Yedi yaşında bir çocuğu olan Abdelmone’im Asaad, sığınacakları hiçbir yerleri olmayan 50’den fazla aileyle birlikte açık bir alanı paylaşmaktadır.

“Çocuklar arabalarda kalıyor, geri kalanımız ise geceyi altımızda ince çarşaflarla kaldırımlarda geçiriyoruz” “Soğuktan donuyoruz.” demiştir.

Abdul Moein Zahra’nın evi hala yaşanabilir durumda olsa da yeni bir artçı korkuyla geri dönmekten çekiniyor, Al Jazeera’ya “Geceleri burada geçirmek daha güvenli,” diyerek korkusunu ifade etmiştir.

Yaşlı Um Salim Al Jazeera’ya havada dondurucu bir soğuk olduğunu söyleyerek. “Donuyoruz ve hiç durmadan yağmur yağıyor ama evimize dönmeye de cesaret edemiyoruz, bütün gün burada beklemek zorundayız.” diyerek yakınmıştır.

(Fotoğraflar)

Kaynak: https://www.aljazeera.com/gallery/2023/2/23/photos-7

 

Recent Posts

  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

2 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

3 saat ago
  • Gündem

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze’den Görüntüler

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze'den Görüntüler Gazze Şeridi'nde İsrail'in Amansız Saldırısı ve Filistinlilerin Güçlü Mücadelesi Gazze…

3 saat ago
  • Makale

Gazze Konusunda “Duygu Ötesi Yaşayan İnsanlar”

Prf.Dr. Erol Göka ‘’İDE'de(İslam Düşünce Enstitüsü)" yapılan oturumda dünyada şahit oldukları binlerce zulme karşı, duyarsız…

4 saat ago
  • Gündem

Sait Çamlıca: Teknolojiyi Akıllıca ve Müslümanca Kullanın!

Eğitimci Yazar Sait Çamlıca Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle ‘Teknoloji…

4 saat ago