islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5893
EURO
34,8218
ALTIN
2.415,55
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Fransa: “Afganistan Taliban’la Anlaşmamalı”

Fransa: “Afganistan Taliban’la Anlaşmamalı”

Mirat Haber Ajansı

Fransa, Afganistan’da Fransız uyrukluların öldürülmesi nedeniyle hapse atılan üç Taliban militanının serbest bırakılmasına itiraz etti. Tahliye, Kabil’in Taliban ile ABD hükümeti arasında imzalanan anlaşmada belirtilen şartın yerine getirilmesinin son aşaması olarak 400 Taliban mahkumunu serbest bırakma kararının bir parçasıydı. Serbest bırakılmaya başlanan tutuklular grubu, Kasım 2003’te BM mülteci ajansı çalışanı Bettina Goislard’ı öldüren iki kişiyi de içeriyor. Kapisa ilinde sekiz yıl önce beş Fransız askerini öldüren ve 13 kişiyi de yaralayan eski bir Afgan askeri de ayrıca serbest bırakılacak.

Afgan hükümeti ve Taliban, tutuklu tahliyesinin tamamlanmasından sonraki günler içinde Afgan barış sürecini başlatmak için bir araya gelmeye hazırlanıyor. Tahliye’deki mahkumların çoğunun on binlerce Afgan’ın ve yabancının öldüğü saldırılara karıştığı ortaya çıktıktan sonra geniş çapta kınama yol açtı. Geçtiğimiz hafta, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Loya Cirga olarak bilinen büyük Afgan kurultayının kararı kabul etmesinden sonra 400 Taliban tutsağı serbest bırakmayı kabul etti. Olağanüstü kurultayda, ülkenin dört bir yanından 3.000’den fazla tanınmış kişi, hükümetin kalıcı ateşkes çağrılarına ve savaşçıların bir daha şiddete başvurmayacağına dair uluslararası garantilere destek verdi. Taliban’ın siyasi bir ofisinin bulunduğu Katar’da görüşmelere başlanması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.