islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4454
EURO
34,7775
ALTIN
2.442,56
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C

Fransa Destekli Burkina Faso’dan Müslüman Kıyımı

Fransa Destekli Burkina Faso’dan Müslüman Kıyımı

Mirat Haber Ajansı

Kuzey Burkina Faso’daki toplu mezarlarda en az 180 katliam kurbanı cesedi bulundu. İnsan hakları izleme örgütleri Çarşamba günü yaptığı açıklamada, kanıtların hükümet güvenlik güçlerinin bölgeyi “soykırım” sahasına dönüştürdüğünü gösterdiğini vurguladılar. Yeni bir raporda, erkeklerin cesetleri köprüler altında, tarlalarda ve boş arsalara 20’ye kadar partiler dahilinde atıldı veya gömüldü. Cinayetler bu yıl Kasım 2019 ile Haziran arasında gerçekleşti ve ölülerin çoğu, ülkenin Sahil bölgesindeki hükümet kontrolündeki Djibo kasabasına 5 km uzaklıktaki yerleşimin sakinleri tarafından bulundu.

İnsan hakları izleme örgütü Human Rights Watch’a üç sayfalık bir mektupta, savunma bakanlığı toplu mezarları araştırma sözü verdi ve öldürülenlerin, silahlı savaşçıların saldırılarında bir artış sırasında verilen karşı saldırılarda meydana geldiğini iddia etti. Hükümet, çalıntı ordu üniformaları ve malzemesi kullanan bu gruplar tarafından gerçekleştirilebileceğini ileri sürdü. Bu, Burkina Faso’nun ordusu üzerinde artan yargısız infaz suçlamalarının yalnızca sonuncusudur. Devlet, ülke çapında yayılmış ve neredeyse bir milyon insanı yerinden eden silahlı şiddeti körüklüyor. Bu, Türkiye’deki Gladio’nun 90’lı yıllarda Kürtlere karşı şiddet sayesinde Kürt toplumu PKK terör örgütüne itme taktiğinin Afrika’daki görünümü gibi. Burada da Fulani’leri terörün kucağına itilmesi, DAEŞ ve El Kaide’ye katılmaları hedefleniyor.

Uluslararası Af Örgütü geçtiğimiz ay Mart ve Nisan ayları arasında güvenlik güçleri tarafından zorla kaybetmeler ve öldürmeler de dahil olmak üzere ağır insan hakları ihlallerini belgeledi. Yerel hak grupları ve siviller de ölümlerden hükümetin sorumlu olduğunu ifade etti. Raporda, kurbanların çoğunun gözü kapalı, bağlı ve vurulmuş etnik Fulani çobanları olduğu belirtiliyor. Hak gruplarının, ülkenin genel olarak Müslüman olan Fulani etnik grubunun, askeri ve yerel savunma güçleri tarafından silahlı gruplara bağlı oldukları iddiasıyla giderek daha fazla hedef alındığını belirtti. Burkina Faso, 2017’den beri El Kaide ve DAEŞ bağlantılı silahlı gruplarla mücadele ediyor. Yüzlerce sivil öldürüldü ve neredeyse bir milyon çatışmalarda evinden oldu. Durum, Nijer ve Mali komşularını da etkiliyor. Bölgede eski sömürgeci Fransa hakim ve yıl başında Sahil ülkelerinin liderleriyle Fransız asker ve istihbaratının daha fazla bölgede hakimiyetini sağlayan bir anlaşma imzalandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.