Gündem

GAZ VE GÜNEŞ ENERJİSİNİ BİRLEŞTİRMENİN YENİ BİR YOLU BULUNDU!

Hidrokarbon enerjisini güneş enerjisi ile iyileştirmenin etkili bir yolu, Samara Devlet Teknik Üniversitesi bilim adamları tarafından önerildi. Onlara göre önerilen teknoloji metan tüketimini azaltacak ve güneş enerjisini daha karlı hale getirecek. Sonuçlar Uluslararası Hidrojen Enerjisi Dergisi’nde yayınlandı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişimindeki başarıya rağmen, bugün dünya ekonomisinin enerji dengesindeki payları yüzde birkaçı geçmemektedir. Uzmanlara göre, hidrokarbon yakıt yakın gelecekte ana enerji taşıyıcısı olmaya devam edecek.

Samara DTÜ Endüstriyel Isı Enerjisi Bölüm Doçenti Dmitry Pashchenko, “Geleneksel ve yenilenebilir enerji kaynaklarını birleştirmek, enerji sektörünü optimize etmenin ana yollarından biridir, bu da her iki teknolojinin güçlü yanlarını kullanmanıza olanak tanır,” dedi.

Samara Devlet Teknik Üniversitesi araştırmacıları, gaz türbini tesislerinde güneş enerjisi ve doğal gazın ortak kullanımına yönelik bir yöntem önerdi.

Bilim adamları, önerilen şemada hidrokarbon yakıtların termokimyasal dönüşümü için güneş enerjisinin kullanıldığını açıkladı. Bu dönüşümün sonucu, yakıt olarak kullanılan hidrojence zenginleştirilmiş bir gazdır.

Pashchenko, “Gaz türbinlerinde hidrojenle zenginleştirilmiş gaz kullanılması, bir yandan hidrokarbon yakıtların tüketimini azaltırken, diğer yandan güneş enerjisi kullanmanın verimliliğini artırabilir. Ayrıca bu, mevcut kapasiteyi korurken karbondioksit emisyonlarını azaltmak için de iyi bir adımdır.” diye açıkladı.

Önerilen teknoloji, gaz türbini santrallerinde doğal gaz tüketimini %30 oranında azaltırken, güneş enerjisi kullanım verimliliğini de artıracak.

Bu teknolojinin geliştirilmesi ve optimize edilmesi Rusya Bilim Vakfı tarafından hibe ile desteklenmiştir.

 

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://ria.ru/20230510/nauka-1868385839.html

 

Recent Posts

  • Gündem

OKUYUCULARIMIZDAN RİCAMIZ!

OKUYUCULARIMIZDAN RİCAMIZ! Gelişen olaylara İslami açıdan baktığımız ve yorum getirdiğimiz Mirat Haber Sitemiz, siz değerli…

10 saat ago
  • Gündem

SENATÖRLERİN YARGIYI TEHDİT VAHŞETİ

Sürekli yazıyoruz ve yazmaya da edeceğiz. İnsanları sürekli olarak insanlık çizgisinde tutacak, adalet ve erdemlere…

11 saat ago
  • Gündem

İsrail’in Refah’a Yönelik Soykırım Girişimi Paris ve Londra’da Protesto Edildi

İsrail'in Refah'a Yönelik Soykırım Girişimi Paris ve Londra'da Protesto Edildi Paris ve Londra sokakları, İsrail'in…

12 saat ago
  • Gündem

Filistin Asıllı İsveçli Şarkıcı, Eurovision Yarı Finalinde Kefiyeyle Sahne Aldı

Filistin Asıllı İsveçli Şarkıcı, Eurovision Yarı Finalinde Kefiyeyle Sahne Aldı Eurovision Şarkı Yarışması'nın ilk yarı…

13 saat ago
  • Gündem

Macklemore Filistin İçin Şarkı Yaptı Bizim Sanatçılarımız(!) Nerede?

Macklemore Filistin İçin Şarkısı Yaptı Bizim Sanatçılarımız(!) Nerede? Macklemore'dan Filistin İçin Destek Şarkısı: 'Hind's Hall'…

14 saat ago