Gençler, Belirsiz Bir Geleceğe Yönelmiş Durumda

Gençlerin günümüzdeki  pozisyonu, ciddi kaygıları getirecek cinsten bir durum gösteriyor. Bunu, onların hayal alemi içindeymişçesine yaşamalarına bakarak söylüyorum. Belki, yetişkinler olarak çok gerçekçi ve idealist olarak  olayları değerlendirdiğimiz söylenebilir.  Fakat, gençlerin kültür ve sosyal dünyamızdan  giderek uzaklaşması ve yabancı etkiler altına girmesi, böyle bir kaygıyı  ortaya çıkarmaktadır.

Çünkü bu toplum, kendi çocuklarını kendi değerleriyle eğitmemekte ve yetiştirememektedir. En kötüsü de, yetişen gençlik kendi tarih, edebiyat, ahlak ve gelecek plan ve beklentilerinden farklı noktalara kaymış durumdadır. Bugün, bu gençliği yetiştirenler, artık aile ve eğitim kurumları değil, doğrudan doğruya internet bilgi ve oyunları ve eğlence merkezleridir.  

Gençlerin  kültürden koparılışı:

İnternetin uluslararası rolü , batının maddeci, eğlenceci ve çeşitli doktrinlerini genç nesillere empoze etmek ve onları  düşünceleriyle değil, duygu ve zaaflarıyla yaşamalarını sağlamaktır. İnternetin bilgi ve araştırmaya yönelik yanı, insanlar için  faydalı olurken; gençlerin ilgisi ise, oyun, eğlence ve aktüel alanlara yönelmiş durumdadır. Bunun da sebebi, onların; belirli bir hedef ve kültür yönünden zayıf yetiştirilmiş olmasıdır. Yani, doğrudan doğruya eğitim, gençlik ve kültür politikalarının yetersizliğidir.  Böyle bir durumda, gençlerin gündemini internete hakim olan düşünce, yaşama kültürü ve kendini cazip kılma duyguları  belirlemektedir.  

Eğitim, bir toplumun kültür ve ahlak sistemini öğretmesi gerekirken; yıllardan beri batının değerleri ve politikası doğrultusunda bilgilendirme yaparak, gençlerin dünyalarını karmaşık, yabancı  ve günübirlik yaşama felsefesine yöneltmektedir.. Son yıllarda, milli tarihi bilgi ve değerler verilmişse de; sosyal hayatı yönlendiren düşünce ve sistem,  bu tür bilgileri geçersiz hale getirecek  “yabancı bir dünya” sunmaktadır. Bu toplumu yıllardan beri şekillendiren İslam dini ve ahlakı, her türlü yayın, uygulama ve bilgi ile toplumdan silinmeye çalışılmaktadır.

Gençlere eğilme gereği:

Böyle bir durumda, gençlerin aileleri, öğretmenleri ve fikir adamları için ciddi bir görev ortaya çıkıyor. Gençleri, kendi ahlaki, fikri ve kültürel dünyalarına çekmek ve yabancı ruh, bilgi ve yaşayışın problemlerini onlara anlatacak bir duyarlılık ve kararlılık içinde olmak. Aksi halde, sadece kendimize, tarihimize ve toplumumuza yabancı insanlarla karşı karşıya kalmak durumunda olmayacağız, bizi; bulunduğumuz kimlik ve yaşayış tarzından uzaklaştırmaya çalışan çocuklarımızla yüzyüze geleceğiz!..

Bu yazıyı yazarken, herhangi bir edebiyat  veya yorum yazmak gibi  bir düşüncede değilim. Gelecekte, bedeni bizden; fakat ruhu ve fikirleri, başkalarından olan bir nesilden haber vermek istiyorum. Aslında, bu nesil; belli ölçüde hayatımızda kendini göstermeye başladı bile.  Artık gençlerimiz evlenmek istemiyor ve ailesiz yaşamaya başlayarak, bireyci bir mantığa giriyor. Gençlerimiz, sadece maddi kazanç ve  popüler bir hayatı hedefliyor. İnancın, ahlakın ve toplumun geleceği ile ilgilenmeye vakitleri yok.  Yarınları için, sadece maddi ve eğlendirici  aktivitileri düşünüyorlar. İnternet içinde yaşıyor, onunla avunuyor, müzik  dinliyor  ve sanal bir dünyanın kendilerine sunduğu bir sun’i bir hayatı yaşamaktan başka bir düşünceleri nedense olmuyor.

Geleceği kurtarabilmenin çabası:

Burada kızmak ve dövünmekle problemleri gidermeyğ ve çocuklarımıza güzel bir dünyayı kuramayız. Sadece, gençlerimize daha fazla yaklaşmak, onların antipatisini çekmeden ve zıtlaştırmadan kendileriyle  daha fazla ilgilenmek ve yakın ilgi kurmak zorundayız. Aslında, bu gidişatın sorumlusu başta hükümeti yönetenler, medya kuruluşları, eğitimciler ve en son olarak da anne ve babalardır.  Maalesef, gençlerimize önemli yatırımlar yapamadık. Onları, kendi hallerine bıraktık ve uluslararası menfaat, cinsiyet ve oyun simsarlarının etkisine bıraktık.

Milli Eğitim, manevi değerlere saygılı olduğunu söyleyen siyasi partinin on yedi yıllık döneminde, kendi kültür ve değerlerimizi doğru dürüst öğretemeyen ve eğitimde geriye giden bir çöküşe yol açtı.  Çocukların eline tabletleri vererek, akıllı tahtalar ile dersler, daha az sınıflarda eğitim yapmayı çözmeye çalışırken, onların ruh ve düşünce dünyalarına hitabeden kitapları ve temel değerlerimizi anlatan ve yaşatan öğretmenleri  pek bulamadık.  Eğitim, Kültür ve Gençlik  politikası  üçgeninde “nasıl bir insan yetiştireceğiz” konusunu önemsemedik ve gençlerimizi modern dünyanın maddeci, zevkçi ve basit hedeflerine açık hale getirdik.  

Hatalarımız ve yanlışlarımız:

Dindar bir nesil istiyoruz ifadelerini kullanırken, bu nesli hangi bilgilerle,  ne tür ahlaki ortamlarda ve nasıl bir kültür ile yetiştirmemiz gerektiğini hesabedemedik. Böyle bir derdi ve becerisi olmayan insanlara; kültür, milli eğitim ve aile bakanlıklarımızı emanet ettik.

Gençler ile ilgilenen samimi derneklerin hangileri olduğunu araştırma zahmetine katılmadık. Gençlik ve Spor bakanlığımızı, Spor bakanlığı olarak çalıştırmak için elimizden gelen çabayı gösterirken, bir gençlik politikası üretemiyerek , gençliğin hangi etkiler altında kalarak farklı yönelişlere girdiği konularıyla ilgilenemedik.  Gençliğe yönelik köklü projeler yerine, aktivite ve faaliyet merkezli projelerle yetindik, fakat bunların gençlik üzerinde köklü bir kişilik inşa edemeyeceğini düşünmedik.

Gençlerimiz, geleceğimizdir derken; gençlikle ilgili  son derece kısıtlı araştırma, eser ve ciddi projeler yapılırken, faydalı eğlence, gezi, yarışma, araştırma gibi; kültür ve sosyal yapımızı güçlendirecek projelerden uzak kaldık.  Artık, bu sorumsuzluk, ilgisizlik ve beceri eksikliklerini görerek, gençlerimizi bu belirsiz gidişattan kurtarıp; ailesine, toplumuna ve devletine inanan ve sahip çıkan insanlar haline getirmemiz gerekiyor. Bu tür görevleri yerine getiremezsek, maddi yatırımlar yapsak da; sorumluluğumuzu yerine getirmemiş ve bozulmuş bir toplumu hazırlamaktan başka bir sonuç elde edememiş olacağız.

Prof. Dr. Sami ŞENER

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

OKUYUCULARIMIZDAN RİCAMIZ!

OKUYUCULARIMIZDAN RİCAMIZ! Gelişen olaylara İslami açıdan baktığımız ve yorum getirdiğimiz Mirat Haber Sitemiz, siz değerli…

2 saat ago
  • Gündem

SENATÖRLERİN YARGIYI TEHDİT VAHŞETİ

Sürekli yazıyoruz ve yazmaya da edeceğiz. İnsanları sürekli olarak insanlık çizgisinde tutacak, adalet ve erdemlere…

3 saat ago
  • Gündem

İsrail’in Refah’a Yönelik Soykırım Girişimi Paris ve Londra’da Protesto Edildi

İsrail'in Refah'a Yönelik Soykırım Girişimi Paris ve Londra'da Protesto Edildi Paris ve Londra sokakları, İsrail'in…

4 saat ago
  • Gündem

Filistin Asıllı İsveçli Şarkıcı, Eurovision Yarı Finalinde Kefiyeyle Sahne Aldı

Filistin Asıllı İsveçli Şarkıcı, Eurovision Yarı Finalinde Kefiyeyle Sahne Aldı Eurovision Şarkı Yarışması'nın ilk yarı…

6 saat ago
  • Gündem

Macklemore Filistin İçin Şarkı Yaptı Bizim Sanatçılarımız(!) Nerede?

Macklemore Filistin İçin Şarkısı Yaptı Bizim Sanatçılarımız(!) Nerede? Macklemore'dan Filistin İçin Destek Şarkısı: 'Hind's Hall'…

7 saat ago