Analiz

GENELDE AVUKATLIK, ÖZELDE BANKALAR İÇİN İCRA AVUKATLIĞI YAPMAK CAİZ/HELÂL MİDİR?

Avukatlığın caiz/helâl  olup olmayışı avukatlığı nasıl yapılacağına bağlıdır. Mazlumlar savunulur, zalimlerin de zulmü engellenmeye çalışılırsa   avukatlık caiz/helâl  olur. Üstelik de hayırlı bir hizmet yapmış olur. Peygamberimiz mazlumlara yardımı emrettiği gibi zulmünü engelleyerek zalimlere  de yardımı  emretmektedir.

Banka  avukatlığı ve özellikle de faizli alacaklar için icra avukatlığı yapılması ise hiç  bir şekilde caiz/helâl görülemez.

Yapılacak iş bir zulüm olan faizi, yasallaştırılan zulüm yoluyla tahsildir. Bu da zulme aracı ve destek olmaktır. Yüce Rabbimiz “Zalimlere meyletmemizi “emir buyurduğu gibi “Günah nitelikll ve düşmanlık içeren işlerde yardımlaşmamamızı “ da emir buyurmaktadır. (Hûd 114;Mâde 2)

Peygamberimiz de faizle ilgili bütün işlemleri lanetlemektedir. Bütün bu ölçüler ışığında icra avukatlığı dahil  banka avukatlığından kaçınılmasını öğütlerim.

Avukatlık yapılabilecek alanlar dahil helâl kazanç yolları çoktur. Rızıksız kul yaratılmamıştır. Sözü Rabbimize bırakıyorum:

“…Allah, Kendisine karşı kulluk bilinci içinde olan kullarına çıkış yolları açar ve onları beklemedikleri kaynaklardan rızıklandırır. ” (Talak 2-3)

Recent Posts

  • Gündem

ABD Üniversitelerinde Filistin’e Destek Eylemleri Yayılıyor

ABD Üniversitelerinde Filistin'e Destek Eylemleri Yayılıyor California Üniversitesi öğrencilerinin Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarını protesto etmek…

59 dakika ago
  • Gündem

SADULLAH AYDIN: ÖLÜMÜ UNUTAN GENÇLİK DİNİ DEĞERLERDEN UZAKLAŞTI

Yazar Sadullah Aydın’ın Rağbet Yayınları arasında çıkan son romanı “Prens ve Ölüm” kitabı hakkında konuştuk.…

2 saat ago
  • Makale

KUR-AN’I KERİM’DE TERÖR’ÜN TANIMI

Sosyologlar, düşünürler, devletler ve devletin istihbarat birimleri terör kelimesinin bir çok tanımı yapmıştır. Ancak Kuranda…

2 saat ago
  • Makale

Siyasal Travmalar ve Sorgulama

Çözüm arayışları için, toplumların çöküşünde birçok şeyin eş zamanlı sorgulanması gerekirken, biz önceliğin eğitim olduğunu…

3 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR II

İsraf Nedir? Sevgili kardeşlerim; bu ön bilgileri sunduktan sonra israf nedir sorusunu yöneltelim ve cevabını…

3 saat ago