islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

GIYBET NEDİR?

GIYBET NEDİR?
17 Nisan 2023 10:16
A+
A-

Rabbimiz Kur’an-ı Kerîm’de gıybeti Hucurat suresinin onikinci âyetinde haram kılmış, ölü kardeşinin etini yemek olarak nitelemiştir. Ama gıybetin ne olup olmadığı açıklamamıştır.

7.) Bir sahâbi geliyor ve soruyor: Ya Resulellah Rabbimizin yasakladığı gıybet nedir?

Peygamberimiz şu açıklamayı yapıyor:

  • Gıybet, bir kişiyi onun arkasından onaylamayacağı, hoşlanmayacağı tarzda anmandır.
  • Ya Resulellah! Ya benim söylediklerim o kişide varsa?
  • Eğer söylediklerin o kişide varsa gıybet olur. Yoksa iftira etmiş olursun. (Ebu Davud Edeb 34)

Görülüyor ki bir insanı arkasından kendisinde var olan bir vasıfla ama hoşlanmayacağı tarzda anmak İslâm’ın haram kıldığı işlerdendir.

Rabbim beni ve sizleri korusun. Bu gıybet illetinden gereğince korunamıyoruz. Çünkü gerekli ve gereksiz olarak insanları anıyoruz.

Kötü örneklerler bizi bu harama daha bir itiyor. Mesela bizim siyaset arenamızda hemen hemen bütün siyasilerimiz gıybetçi ve iftiracı. Milyonların önünde birbirlerinin ölü etini yiyorlar. Bir de bu ahlâksızlığa seçim arifesinde bir takım yerici-kırıcı sözler söylenebilir- diyerek de meşruiyet kazandırıyorlar. Müslüman seçim arifesinde haram işleyebilir mi? İnsanları aşağılama onaylanabilir mi? Erdemlerimize ne oldu?

Burada dikkat çekeceğimiz önemli nokta şudur; eşlerin, ana baba ile yetişkin çocukların, öğretmenlerle öğrencilerin birbirlerini hoşlanmayacakları şekilde anmaları da gıybettir.

Çok iyi bilmeliyiz ki her bir haram gibi gıybet de insanlık onurumuzu yaralar, kul hakları ile insanlık omuzlarımızı çökertir ve Cehenneme yol döşer.

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.