Dünya

Göçmen Ölümleri 3,800’E Ulaştı

Uluslararası Göç Örgütü geçen yıl ODKA bölgesinde hem karada hem denizde 3.789 ölüm kaydetmiştir. Bu oran 2021’e göre yüzde 11’lik bir artış demektir.

Geçen yıl, bildirilen yaklaşık 3.800 ölümle Orta Doğu ve Kuzey Afrika (OKDA) bölgesinde seyahat rotalarını kullanan göçmenler için en ölümcül yıllardan biri olmuştur.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 2022’de Sahra Çölü ve Akdeniz’deki geçişler de dâhil olmak üzere OKDA bölgesindeki deniz ve kara yollarında 3.789 ölüm kaydetmiştir.

IOM Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölge direktörü Othman Belbeisi yaptığı bir açıklamada, “ODKA bölgesindeki ve Ortadoğu’da göç yollarındaki bu endişe verici ölüm sayısı, göçmenlerin güvenliğini ve korunmasını artırmak için acil müdahale ve ortak çaba gerektiriyor.” demiştir.

“IOM, bu insani krizi ele almak ve daha fazla can kaybını önlemek amacıyla uluslararası ve bölgesel işbirliğinin yanı sıra kaynakları da artırmaya çağırı yapmaktadır.”

Rapor, yetersiz resmi veriler ve sivil toplum ve uluslararası kuruluşların göç yollarına sınırlı erişimleri nedeniyle ölü sayısının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söylemektedir.

Global Data Institute direktörü Koko Warner Salı günü yaptığı açıklamada, “Verilerimiz, bu yollarda ölen insanların yüzde 92’sinin kimliğinin belirlenemediğini gösteriyor” demiştir.

“Tehlikeli göç yollarındaki trajik can kaybı, veri ve analizin önemini vurgulamaktadır.”

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Avrupa’ya giden deniz yollarında, özellikle Lübnan’dan Yunanistan ve İtalya’ya yapılan göçlerin ölümle sonuçlanmasında bir artış olduğunu tespit etmiştir.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), geçtiğimiz yıl bölgedeki kara yollarında en yüksek ölüm oranının savaşın da etkisiyle Yemen’de kaydedildiğini belirtmiştir.

IOM, Yemen ile Suudi Arabistan arasındaki bir güzergâhta, çoğunluğu Etiyopyalı olan en az 795 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etmiştir. Bu ölümlerin çoğu Yemen’in kuzeyindeki Saada eyaletinde gerçekleşmiştir. Libya’da 117 ölüm kaydedilirken, komşusu Cezayir’de 54 ölüm meydana gelmiştir.

 

Kaynak: https://www.aljazeera.com/news/2023/6/13/migrant-death-toll-nearly-3800-for-middle-east-north-africa-un

 

 

 

Recent Posts

  • Gündem

Fon Soruşturması: Mesele Sadece Para Değil, Güven Meselesi

Fon Soruşturması: Mesele Sadece Para Değil, Güven Meselesi Türkiye günlerdir yalnızca bir finans soruşturmasını değil,…

2 saat ago
  • Gündem

63 MİLYONU NEREDEN BULDU? İSTİFA YETMEZ

 İSTİFA YETMEZ Fatma Betül Sayan Kaya Açıklamalıdır: 63 MİLYONU NEREDEN BULDU? DÖRT AYDA BİR MİLYAR….KAZANDI…

4 saat ago
  • Genel

SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI İÇİN İSİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇAĞRISI

HÜDA PAR’DAN SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI İÇİN İSİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇAĞRISI HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir,…

7 saat ago
  • Makale

VAHYİN İNŞA ETTİĞİ ŞAHSİYET

VAHYİN İNŞA ETTİĞİ ŞAHSİYET Vahiy, insana yalnızca neye inanması gerektiğini bildirmek için gelmez; nasıl bir…

9 saat ago
  • Genel

İKTİDARI ELE GEÇİRMEK Mİ, İNSANI İNŞA ETMEK Mİ?

İKTİDARI ELE GEÇİRMEK Mİ, İNSANI İNŞA ETMEK Mİ? İslam’ın hayata geçirilmesinin yöntemi üzerinde yaklaşık 150…

9 saat ago
  • Makale

NECİP FAZIL’IN GELİŞİM VE DÖNÜŞÜM YOLCULUĞUNA BİR BAKIŞ

NECİP FAZIL’IN GELİŞİM VE DÖNÜŞÜM YOLCULUĞUNA BİR BAKIŞ 1983 yılının 25 Mayıs’ında Üstat Necip Fazıl…

9 saat ago