Güney Kore İran’ın tankeri ele geçirmesinin ardından Tahran’a heyet gönderiyor

Mirat Haber Ajansı

Güney Kore, İran güçleri tarafından Körfez sularında ele geçirilen bir tankerin serbest bırakılması için İran’a bir heyet gönderiyor. Üst düzey bir diplomat, ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Kore bankalarında dondurulan İran fonlarındaki 7 milyar doları aşan gerilimin ortasında Tahran’a planlanan bir ziyarete başlıyor. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, mümkün olan en erken zamanda, bölgeye bakan çalışma düzeyinde bir heyetin, sorunu sahada ikili müzakereler yoluyla çözmeye çalışmak için İran’a gönderileceğini söyledi. İran devlet televizyonu daha önce bir Tahran hükümet yetkilisinin, Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Choi Jong-kun’un İran’ın dondurulmuş fonların serbest bırakılması talebini tartışmak üzere Hankuk Chemi adlı tankere el konulmasından öncesinde bu ziyaretinin planlandığını açıklamış olduklarını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Choi, heyetin ele geçirmenin yanı sıra iki ülke arasındaki “bekleyen çeşitli sorunları” görüşeceğini doğruladı. Güney Kore dışişleri bakanlığı, İran’ın Seul büyükelçisini toplantıya çağırdı ve 20 kişilik tanker ve mürettebatının erkenden serbest bırakılması çağrısında bulununca bu ziyaret haberleri geldi. Geminin Busan merkezli operatörü Taikun Shipping Co Ltd, medyaya, ele geçirilmesinden önce geminin İranlı yetkililerin çevre kurallarının olası ihlalleri olduğunu gösterecek hiçbir şey bulunmadığını söyledi.

İran büyükelçisi Said Bademci-Şebistari, Seul dışişleri bakanlığındaki toplantısından önce geminin mürettebatının durumu hakkında soru sorulduğunda, gazetecilere “hepsi güvende” dedi. Bu arada, bir İran hükümeti sözcüsü Salı günü İran’ın Güney Kore gemisine el koymasının rehin alma anlamına geldiği yönündeki iddiaları reddetti. İran’ın 7 milyar dolarlık fonunun “rehin” tutulduğunu söyledi. ABD Başkanı seçilen Joe Biden, Donald Trump’tan sonra bu ayın sonunda göreve gelmeye hazırlanırken, bu olay İran’ın, bölgedeki iddialarını ileri sürmeye istekli olduğuna dair isteklilik işaretleri olarak algılandı. Pazartesi günü Tahran, yeraltı Fordov nükleer tesisinde yüzde 20 uranyum zenginleştirmeye yeniden başladığını söyledi. Bu, İran’ın 2015 yılında altı dünya gücü ile imzaladığı dönüm noktası niteliğindeki bir nükleer anlaşmanın ihlalini temsil ediyor. Ancak ABD, Trump yönetiminin İran’a “azami baskı” politikasının bir parçası olarak felç edici yaptırımları yeniden empoze etmesiyle 2018’de tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmişti.

Recent Posts

  • Makale

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU Ben senin sevgili kaderinin neresiyim?…

16 saat ago
  • Makale

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ! Yüksek mahkeme üyelerinden genç bir dostumuz sohbetimiz sırasında…

17 saat ago
  • Makale

KAYBETTİĞİMİZ GEÇMİŞİN FARKINDA MIYIZ?

Ülkemizde inançsız bir kesim Cumhuriyetin kuruluşundan buyana Osmanlı’ya azgın bir düşmanlık duygusuyla saldırmaktadır. Bunun neden…

18 saat ago
  • Gündem

Almanya’da Filistin Destekçisi Yasemin Acar’ın Dramı

Almanya'da Filistin Destekçisi Yasemin Acar'ın Dramı: Polisin Şiddeti ve Haksızlık Almanya'nın başkenti Berlin'de, Filistin'e destek…

1 gün ago
  • Gündem

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler Gazze Protestolarında Birleşen Kalpler ABD'deki üniversitelerde, Gazze'deki zulme…

1 gün ago
  • Gündem

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti İnsanlık İçin Birleşen Sesler Washington, ABD - George Washington…

2 gün ago