islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3296
EURO
35,0509
ALTIN
2.281,73
BIST
8.994,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

HAYATİ BİR KARAR: ÜNİVERSİTE TERCİHİ

HAYATİ BİR KARAR: ÜNİVERSİTE TERCİHİ

Aslınur ŞAHİN

Evett sonuçlar açıklandı. Şimdi sıra geldi tercih yapmaya… Peki tercih yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Sırf istediğimiz bölüm diye akademik kadrosu yetersiz bir üniversite mi yoksa üniversitenin namı ve kadrosunun iyiliğinden dolayı hiç istemediğimiz bir bölüm mü?

Tercih yapmak hayatın her anında bulunur ve oldukça zorlayıcı bir süreçtir. Bir de gelecek kaygısıyla dolu günler eklenince… YKS’nin açıklandığı ve doğru tercih hangisi? sorularının kafanızda dolaştığı şu günlerde bazı soruları birlikte cevaplayalım istedik.

Üniversite ve sonrasında elinizde bulunacak olan halk dilinde ‘altın bilezik’ tüm hayatımızı etkileyecek bir karar olmasının yanında dünyanın sonu değil cümlesiyle pek çok kez yan yana gelmiştir. Kişinin hayatını yaşanabilir kılması için yapacağı şeyleri severek yapması büyük önem taşımaktadır. Severek yapmak içinde birçok faaliyeti barındırır. Bunlardan biri de tabi ki zamanımızın çoğunu geçireceğimiz meslek seçimidir. Kişinin kendine olan en önemli borcu benliğini tanıması ve neyi sevdiğini algılayabilmesidir. Bu sayede tercihlerini yaparken işini kolaylaştırmış olur. Pekii, ne istediğimi biliyorum ama önceliğimi üniversiteden mi meslekten yana mı kullanmam gerekir derseniz size şöyle bir çözüm önerisinde bulunabiliriz.

İstenilmeden yapılan meslekler kişilerin hayattan zevk almalarını engelleyici faktörlerdir. Yapılan çalışmalar işini sevmeden yapan insanların mutsuzluğunu ciddi verilerle ortaya koyuyor. Bundan dolayı ilk olarak neyi sevdiğinizi öğrenmenizi ve seçiminizi o meslek ekseninde yapmanızı öneriyoruz. Peki ya üniversite hiç mi önemli değil? Tabi ki hayır. Birçok işveren üniversitenin prestijini oldukça önemsemektedir. İstenilen mesleğin eğitimini en iyi şekilde veren üniversite tabi ki ilk tercihiniz olmalıdır. Fakat üniversite sadece eğitim veren bir kurum değil, kişinin network oluşturmasını sağlayan, kendini geliştirmesi için bulunmaz bir fırsattır. Sadece eğitiminin iyiliğini göz önünde bulundurarak yapacağınız bir seçimin sizi mutlu edebilme oranı, severek öğrenmek isteyeceğiniz bir bölümü daha az prestijli bir üniversitede okumaktan edineceğiniz mutluluktan daha az olacaktır. Küçük denizde büyük balık olabilirsiniz.

O yüzden ilk olarak kendimizi tanıyor, sonrasında istediğimiz mesleği belirliyoruz. Ve tercihlerimizi en iyi akademik bilgiyi veren üniversiteden başlayarak sıralıyoruz.

ETİKETLER: ÖSYM, YKS
Yorumlar
  1. Tuğçe Aydın dedi ki:

    Kaleminize sağlık, çok istifadeli bir okuma oldu.

  2. Elif dedi ki:

    Gerçekten harika bir yazı olmuş, emeğinize sağlık 🙂