islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4902
EURO
34,6030
ALTIN
2.477,63
BIST
9.568,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Hayvanlara Genel Bakışımız III

Hayvanlara Genel Bakışımız III

7.   Bazı Türleriyle Hayvanlar Kendileriyle Konuşulabilecek Yaratıklardır

Kur’ân bu konuda bize işaretler vermektedir.

Kur’ân, Hz. İsa’nın babasız doğduğunu açıklar. Onun, bazı insanların inkâr şovuna neden olan bu açıklamasından asırlar sonra, -çok yönlü ahlâkî sakıncaları bir tarafa- üreme amaçlı klonlamaya/genetik kopyalamaya; bir diğer anlatımla spermsiz gebeliğe/erkeksiz üremeye kapı aralanır.

Bunun gibi Kur’ân Hz Süleyman’ın kuşlarla konuşmasına ilişkin bilgi verir. O cinler yanı sıra kuşlarla da konuşmuş ve karıncaların dilini anlamıştır ve Hüdhüd’ün verdiği bilgilere dayalı olarak işlem yapmıştır. Kurân ayrıca Kıyamet’e yakın bir dönemde yerden çıkarılacak dabbenin/canlı varlığın insanlara konuşacağını da bildirmiştir. (Neml 82)

Peygamberimiz de bu konuya açıklık getirmiş ve şöyle buyurmuştur:

Yırtıcı hayvanlar insanlarla konuşmadıkça Kıyamet kopmayacaktır.” (et-Tac 5/336)

Peygamberimiz bize yaşanmış örnekler de vermiştir.

“Allah şanını artırsın, O, binek hayvanı imiş gibi kendisini binip dehleyen kişiye öküzün şöyle dediğini de anlatmıştır:

“Allah bizi binilmemiz için yaratmadı…” (Buharî, Enbiya 52)

Bütün bu Kur’ânî ve Peygamberî bilgiler hayvanlarla ortak bir dilin oluşturulabileceğine işaret olsa gerektir.

8.   Hayvanlar, İnsanlara Kendilerine Zarar Verildiği İçin Zarar Veren Canlılardır

Yeryüzündeki bütün varlıklar gibi biz insanlar için yaratıldıklarından (Bakara 28) hayvanlar, insanlara doğrudan ve bilinçli olarak zarar vermezler-veremezler. Genelde yaratılış amaçları bilinerek kendilerinden korunulmadığı, doğal ortamlarından koparıldıkları, tecavüze uğratılıp tabîi hakları çiğnendiği ve kendilerine örneğin “Gökte ve yerde, Allah’ın adı anıldığında hiçbir varlık zarar vermez. O, işiten ve bilendir.” türünden koruyucu nitelikli duâlarla, parola verilmediği için zarar verebilirler. (Ebû Dâvud Edeb 101)

Zarar görmemek için zarar vermemek gerektiğini bilen Müslümanlar, kurdukları medeniyette hayvanlara zarar vermemek için çok büyük gayretler göstermişlerdir.

Örneğin, İslâm ordusu komutanı Ukbe bin Nafi’in Kayravan’da konaklarken insanlara hitab edercesine yaptığı şu konuşma, Müslümanların, haklarına saygı duydukları için hayvanları da muhatap aldıklarını göstermektedir:

“Ey konaklamak istediğimiz bu alanın canlıları! Biz İslâm ordusuyuz. Konaklamak istiyoruz. Buradan çekilin ki size zarar vermeyelim.”

Burada hatırlatılması gereken gerçek şudur:

Romanlara, senaryolara ve filmlere konu edilen şekliyle insanlara zarar vermek için bilinçle saldıran hayvan yoktur. Avlanabilmeleri, belgesellerinin çekilebilmesi ve hayvanat bahçelerinde ve sirklerde ehlileştirilebilmeleri bunun kanıtıdır.

Hayvanlara bakışımızı Peygamberimizin bir uyarısıyla bitirelim:

Hayvanlara verdiğiniz zararlardan ötürü Allah sizi bağışlarsa, pek büyük bir bağışa erdirilmiş olursunuz.” (el-Metalibül-Âliye, 3/370)

Devam Edecek

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.