Her gece özelliklidir ve berattır

Bütün geceler Berat gecesidir. Rabbimizin rahmeti istisnasız her gece tecelli etmektedir. Peygamberimiz bu gerçeği şöyle anlatır:

Gecenin üçte bir vakti çıktığında Rabbimiz rahmetiyle tecelli eder ve şöyle buyurur: Yaratan benim, halik benim, malik benim, sahip benim. Yok mu bana dua edecek kulum, duasını kabul edeyim; yok mu bir isteyen duasını kabul edeyim, yok mu bağışlanmasını isteyen bağışlayayım?

Rabbimizin bu lütfu her gece ama her gece fecir vaktine kadar devam eder.

Güzel kardeşlerim! her gece Reğaib’dir. Her gece Berat’tır. Çünkü bu gecelerde, her gecede olan özelliklerin dışında hiçbir özellik yoktur. Reğaib gecesine ilişkin hadisler mevzudur/uydurmadır. Beraat gecesine ilişkin hadisler de zayıftır. Bu hadisleri sahih kabul etsek bile biraz önce sizlere sunduğum Müslim’in ve Tırmizi’nin rivayet ettiği her gece fecir vaktine kadar Allah’ın lütfuyla tecelli ettiği gerçeğinin üstünde açıklanan bir özellik de yoktur.

Beraat gecesiyle ilgili oluğu açıklanan Kur’an’ın Duhan sûresindeki leyle-i mubareke Kadir gecesidir. Çünkü Kur’ânın indirilmeye başlandığı gecedir ki bunun Kadir gecesi olduğu Kadir sûresinde açıklanmaktadır. Ölümlerin, doğumların, rızıkların taksim edileceği gece Şabanı’ın 15. gecesi olan Beraat gecesi değil Kur’an’la sabit olduğu üzere Kadir gecesidir.

Güzel kardeşlerim! Her gece gibi halkımızın Berat kandili olarak isimlendirdiği bu geceyi de Kur’ân okuma ve dua ile, yaratıklar üzerinde tefekkür ile, namaz ile değerlendirebilirsiniz. Peygamberimiz her perşembe ve pazartesini, Recep ve Şaban ayları dahil her kamerî ayın 13, 14, 15. günlerini oruçla geçirmemizi öğütlüyor. Şaban ayının 15. Günü olan yarın ki Salı günü için de oruca kalkabilirsiniz. Pek de iyi olur.

Sohbetimizi Size Cuma Mesajları isimli kitabımdan birkaç paragrafı sunarak bitiriyorum:

Haramlarla karışık gıdalar; akşamlara taşınan aşırı yorgunluklar ve ihtiraslar; günler boyunca işlenen günahlar ve gerçek dışı haberleri, haram eğlenceleri, cinsellik ve şiddet dolu filmleri içeren tv kanallarına takılmalar, gecelerimizin bereketini alıp götürüyor. Engelleri, aşalım. Telafi edilmeyecek kayıpları daha da çoğaltmadan, geceleri akşam, yatsı, sabah namazları ve de cemaatleriyle, gece zikirleri ve de secdeleriyle seher vakti istiğfarları ve dualarıyla kafa ve gönül diliyle okunacak Kur’an’larla değerlendirelim. Gündüz öğle uykusu uykusu Kaylüle ile de güç kazanmaya çalışalım.

Sözü Peygamberimizin bir hadisiyle bağlıyorum:
“Aman gece ibadetine sarılın. Sizden önceki erdemli kullar gece ibadetini benimseyerek yüceldiler. Çünkü gece ibadeti Allah’a yakınlaştırıcı günahlar bağışlatıcı ve günahlardan uzaklaştırıcı ve bedeni rahatsızlıkları da gidericidir.”

Hepinize hayırlar, huzurlar, bereketler dolu ömürler niyaz ediyorum aziz kardeşlerim.

Bu yazı Ali Rıza Demircan hocamızın şu anda Haftanın Sohbeti altında sitemizde yayınlanmakta olan Her Gecemiz Berat Gecesidir başlık yazıdan alınmıştır.

https://www.mirathaber.com/her-gecemiz-berat-gecesidir-35-3997h.html

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

BM, Gazze’de İnsani Yardım Konvoylarına Ateş Açıldığını Duyurdu

BM, Gazze’de insani yardım konvoylarına ateş açıldığını duyurdu İsrail'in Gazze'ye Yönelik İnsani Krizi Derinleştiren Saldırıları…

4 saat ago
  • Gündem

YAPAY ZEKA İNSANLIĞI YIKIMA MI GÖTÜRÜYOR?

Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor? Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında,…

4 saat ago
  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

6 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

7 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

8 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

9 saat ago