EDİTÖRDEN

Hidayete Erenler Tek Başına Ramazana Alışık

Mirat Haber Ajansı

Ramazan Müslümanlar bir cemaat zamanı ancak Korona kriziyle birlikte bu yıl değil. Camiler her gece Teravih duaları için kapatıldı, geniş aile ve arkadaşlarla birlikte iftar ihtimali bulunmuyor, hatta geleneksel büyük ölçekli Bayram namazları da iptal edilebilir. Bununla birlikte, Müslüman dünya içindeki bir azınlık açısından Korona virüs durumu Ramazan’da hiç bir şey değiştirmemekte.  

Hidayete erip dinini değiştiren yüzbinlerce Müslüman, yani İslamiyeti doğuştan değil sonradan kendi kararıyla kucaklayanlar, Ramazan’ı başkalarıyla paylaşmadan bireysel olarak yaşamak yeni bir şey değil. Müslüman çevresi ve ailesi olmayan, hatta eski dinini bırakarak İslamiyet’e geçmesi nedeniyle hain kabul edilmemek için dini inançlarını yakın çevresinden saklayan hidayete ermiş Müslümanlar, zaten Ramazan boyunca kendi başına oruca başlayıp, iftarını sahurunu kendi başına yapıp bazen Kuzey Avrupa ve Amerika gibi ülkelerde bazen normalden daha uzun oruç tutmaktaydılar.

Bununla birlikte Ramazan ayında bazen bölgelerinde, çoğu zaman farklı bir etnik grubun devam ettiği camilerde düzenlenen iftarlar, toplantılar, toplu ibadetlere katılarak bu eksikliği kısmen gideren Hidayete etmiş Müslümanlar, Korona kriziyle yılda bir elde ettikleri bu psikolojik paylaşım olanağını da yitirmiş oluyorlar.

Birleşik Krallık’taki Faith Matters adlı kuruluş tarafından hidayete ermiş Müslümanlara dair yapılan bir araştırmanın raporu, tecrit durumunun muhtedilerin zaten karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri olduğunu ortaya koymakta. Araştırmada yüzyüze görüşülen yeni Müslümanların yarısı, en ağır sorunun genellikle farklı etnik kültürden gelen yerel Müslüman cemaatinde kabul görmemenin ve kendilerini destekleyecek çevrenin bulunmasının yaşadıkları zorlukların başında geldiğini ifade etti.

Faith Matter’ın görüşmecilerinden birinin ne genel Müslüman topluluğa tam olarak entegre olmuş ne de eski ağlarıyla ilişkisi kalmış olanların bu tecrit duygusu, bu Ramazan ayında her zamankinden daha da belirgin olacak. Ancak bazı girişimler bunlara destek olmaya çalışıyor. Birleşik Krallık’taki şehirlerdeki büyük topluluk iftarlarıyla ünlü Ramazan Çadır Projesi, tek tek dağınık yaşayan ve hidayet etmiş sonradan Müslümanları hızlı bir şekilde bir araya getirmek için sanal iftarlara ev sahipliği yapmak üzere MyOpenIftar (benim açık iftarım) adlı girişimi kurdu.

Recent Posts

  • Gündem

15 Mayıs Nakba: Büyük Felaketin 76. Yıldönümü

15 Mayıs Nakba: Büyük Felaketin 76. Yıldönümü Nakba Nedir? Filistinliler, 15 Mayıs 1948’i "en-Nakba" olarak…

27 dakika ago
  • Gündem

”GAZZE’NİN ÇOCUKLARI” ANCAK BU KADAR GÜZEL ANLATILABİLİRDİ

Gökhan Özcan  kardeş 16/05/2024 Perşembe günü Yenişafak’ta  yayımlanan yazısıyla bize Gazze’nin çocuklarını anlattı. Onlar bu…

48 dakika ago
  • Makale

Örtü ve Beden (2)

“Takva elbisesi bağlamında örtü ve beden” konulu yazılarımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bir kota olarak cennette…

1 saat ago
  • Makale

KİTAP YÜKLÜ EŞEKLER

KİTAP YÜKLÜ EŞEKLER Kur’ân Arapça indirildiğinden, içinde Arap dili ve edebiyatının tüm inceliklerini barındırmaktadır. Bu…

1 saat ago
  • Gündem

28 Şubat Sanıklarına Af Çıktı

28 Şubat Sanıklarına Af: Çevik Bir ve Çetin Doğan 'Yaşlılık ve Hastalık' Nedeniyle Tahliye Edilecek…

2 saat ago
  • Gündem

Berlin’de Öğrenciler Filistin Destekçilerine Yönelik Baskıları Protesto Etti

Berlin'de Öğrenciler Filistin Destekçilerine Yönelik Baskıları Protesto Etti Üniversite Öğrencilerinden Büyük Tepki Berlin Hür Üniversitesi’nin…

2 saat ago