islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4068
EURO
34,7999
ALTIN
2.401,93
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C

Hidayete Erenler Tek Başına Ramazana Alışık

Hidayete Erenler Tek Başına Ramazana Alışık
24 Nisan 2020 19:27
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Ramazan Müslümanlar bir cemaat zamanı ancak Korona kriziyle birlikte bu yıl değil. Camiler her gece Teravih duaları için kapatıldı, geniş aile ve arkadaşlarla birlikte iftar ihtimali bulunmuyor, hatta geleneksel büyük ölçekli Bayram namazları da iptal edilebilir. Bununla birlikte, Müslüman dünya içindeki bir azınlık açısından Korona virüs durumu Ramazan’da hiç bir şey değiştirmemekte.  

Hidayete erip dinini değiştiren yüzbinlerce Müslüman, yani İslamiyeti doğuştan değil sonradan kendi kararıyla kucaklayanlar, Ramazan’ı başkalarıyla paylaşmadan bireysel olarak yaşamak yeni bir şey değil. Müslüman çevresi ve ailesi olmayan, hatta eski dinini bırakarak İslamiyet’e geçmesi nedeniyle hain kabul edilmemek için dini inançlarını yakın çevresinden saklayan hidayete ermiş Müslümanlar, zaten Ramazan boyunca kendi başına oruca başlayıp, iftarını sahurunu kendi başına yapıp bazen Kuzey Avrupa ve Amerika gibi ülkelerde bazen normalden daha uzun oruç tutmaktaydılar.

Bununla birlikte Ramazan ayında bazen bölgelerinde, çoğu zaman farklı bir etnik grubun devam ettiği camilerde düzenlenen iftarlar, toplantılar, toplu ibadetlere katılarak bu eksikliği kısmen gideren Hidayete etmiş Müslümanlar, Korona kriziyle yılda bir elde ettikleri bu psikolojik paylaşım olanağını da yitirmiş oluyorlar.

Birleşik Krallık’taki Faith Matters adlı kuruluş tarafından hidayete ermiş Müslümanlara dair yapılan bir araştırmanın raporu, tecrit durumunun muhtedilerin zaten karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri olduğunu ortaya koymakta. Araştırmada yüzyüze görüşülen yeni Müslümanların yarısı, en ağır sorunun genellikle farklı etnik kültürden gelen yerel Müslüman cemaatinde kabul görmemenin ve kendilerini destekleyecek çevrenin bulunmasının yaşadıkları zorlukların başında geldiğini ifade etti.

Faith Matter’ın görüşmecilerinden birinin ne genel Müslüman topluluğa tam olarak entegre olmuş ne de eski ağlarıyla ilişkisi kalmış olanların bu tecrit duygusu, bu Ramazan ayında her zamankinden daha da belirgin olacak. Ancak bazı girişimler bunlara destek olmaya çalışıyor. Birleşik Krallık’taki şehirlerdeki büyük topluluk iftarlarıyla ünlü Ramazan Çadır Projesi, tek tek dağınık yaşayan ve hidayet etmiş sonradan Müslümanları hızlı bir şekilde bir araya getirmek için sanal iftarlara ev sahipliği yapmak üzere MyOpenIftar (benim açık iftarım) adlı girişimi kurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.