islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5633
EURO
34,9059
ALTIN
2.427,50
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

HİNDİSTAN’DA ŞERİAT KURULU

Hindistan’daki 200 milyonu aşkın Müslüman azınlığın kendi içinde Şeriat hukukuna göre muamele görmesini sağlamak üzere oluşturulan kurul hala işlevini sürdürmekte. Ancak bunu eleştirenler de var.

HİNDİSTAN’DA ŞERİAT KURULU

Hindistan’daki 200 milyonu aşkın Müslüman azınlığın kendi içinde Şeriat hukukuna göre muamele görmesini sağlamak üzere oluşturulan kurul hala işlevini sürdürmekte. Ancak bunu eleştirenler de var.

Mohammed Haneefa Thotty

Birleşik Hindistan Müslüman Kişisel Hukuk Kurulu, ya da orijinal İngilizcesiyle All India Muslim Personal Law Board (AIMPLB), Hindistan’da Müslüman bireysel hukukunun, en önemlisi de 1937 tarihli Müslüman Şahsi Hukuku (Şeriat) Uygulama Yasası’nın korunması ve devam ettirilebilirliği için uygun stratejileri benimsemek üzere 1973 yılında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Şeriat, İslam Hukuku Kanununun kişisel işlerinde Hindistan’daki Müslümanlara uygulanmasını sağlar. Kanun, verasat dışındaki tüm kişisel hukuk konuları için geçerlidir. Bu bölüm bile 1920 Cutchi Memons Yasası ve Mahomedan Miras Yasası (1897 II) gibi yasalar uyarınca “Mahomedan (Müslüman) Yasası”nı seçme hakkına sahiptir. Tüm Hindistan Müslüman Kişisel Hukuk Kurulu (AIMPLB), Başbakan İndira Gandi’nin zamanında 1973’te kurulmuştu.

Müslüman mezheplerin çoğu yönetim kurulunda temsil edilmektedir ve üyeleri arasında dini liderler, akademisyenler, avukatlar, politikacılar ve diğer profesyoneller gibi Hint Müslüman toplumunda önde gelen kişiler bulunmaktadır. Bununla birlikte, Tahir Mahmood gibi Müslüman bilgin ve Arif Mohammad Khan gibi politikacı ve Markandey Katju gibi emekli Yüksek Mahkeme yargıcı, Tüm Hindistan Müslüman Kişisel Hukuk Kurulu’nun kaldırılmasını savundular.

Tüm Hindistan Müslüman Kişisel Hukuk Kurulu üyeleri Hindistan’daki Ahmediye Müslümanlarını kurula almamakta. Çoğu Müslüman Ahmedileri Müslüman olarak görmediği için Hindistan’da yaygın bir şekilde ülkedeki Müslümanların temsilcisi olarak kabul edilen Tüm Hindistan Müslüman Kişisel Hukuk Kurulu’nda Ahmedilerin oturmasına izin verilmemiştir. Kurul, çeşitli düşünce okullarını temsil eden 51 ulema çalışma komitesine sahiptir. Buna ek olarak, yaklaşık 25 kadın da dahil olmak üzere 201 ulema ve profesyonel kişilerden oluşan genel bir organa sahiptir. Bununla birlikte, bazı Şiiler ve Müslüman feministler sırasıyla All India Shia Personal Law Board ve All India Muslim Women’s Law Board kendi ayrı kurullarını oluşturdular.

Rabey Hasani Nadvi mevcut yönetim kurulu başkanı. Kalbe Sadiq, Jalaluddin Umri, Fahreddin Eşref, Sayeed Ahmed Oomeri başkan yardımcıları. Wali Rahmani görevdeki genel sekreter ve Halid Saifullah Rahmani, Fazlur Rahim Mujaddedi, Zafaryab Jilani ve Umrain Mahfooz Rahmani görevdeki sekreterler. Riaz Umar, kurulun mali işler sorumlusudur. İcra üyeleri arasında K. Ali Kutty Musliyar, Muhammad Sufyan Qasmi, Rahmatullah Mir Qasmi ve diğerleri bulunmaktadır.

(Devam Edecek)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.